Informasjon

Tørre og tynne slimhinner i skjeden

Vulvovaginitt er en tilstand med tørre og tynne slimhinner i skjeden (atrofiske slimhinner) hos kvinner som har passert overgangsalderen. Årsaken er redusert produksjon av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Hva er vulvovaginitt?

Typiske symptomer på denne lidelsen er økt utflod og svie i skjeden. Det er også vanlig med svie ved vannlating, hyppige urinveisinfeksjoner og smerter ved samleie. Urinlekkasje kan forekomme.

Vulvovaginitt er svært vanlig blant eldre. Atrofisk vaginitt kan bli plagsomt for opptil 40 prosent av kvinner etter overgangsalderen, men få søker medisinsk hjelp.

Årsak

Produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen avtar sterkt etter overgangsalderen. Når dette skjer, forsvinner mye av stimuleringen av slimhinnene i underlivet slik at disse blir tynnere, skjørere og mer sårbare. Denne forandringen gjelder også slimhinnene i urinblære og urinrør. Dette gir grobunn for infeksjon med hud- eller tarmbakterier, noe som kan gi tilbakevendende urinveisinfeksjoner.

Diagnostikk

Sykdomsbildet er typisk og gjør diagnosen lett å stille. Det bør imidlertid gjøres en gynekologisk undersøkelse for å utelukke andre forklaringer. Vulvovaginitt er synlig ved undersøkelsen fordi tilstanden gir helt typiske forandringer i slimhinnene.

Behandling

Vulvovaginitt

Hensikten med behandlingen er å styrke slimhinnen ved å tilføre østrogenet som mangler. Glidemiddel bør vurderes ved samleie. Reseptfri vaginalgel som inneholder poykarbofil hjelper til å holde skjeden fuktig lengre enn hva et glidemiddel kan. En enkel dose kan redusere tørrhet for mer enn en dag. Fuktighetsmiddel bidrar til å opprettholde det sure miljøet i skjeden, og det kan redusere infeksjonsrisikoen.

Behandlingen er fortrinnsvis lokal med stikkpiller (vagitorier), krem eller gel med østrogen som føres inn i skjeden. I starten anvendes behandlingen daglig, men etter cirka tre uker kan du trappe ned behandlingen til en til to dager per uke. Det tar gjerne fire til seks uker før skikkelig bedring oppnås og opptil ni måneder før vaginalvevet blir normalt.

Et alternativ for noen er å bruke tablettbehandling med østrogen eller depotplaster som skiller ut østrogen jevnt over flere dager. Plasteret skiftes to faste ukedager hver uke, det vil si hver tredje til fjerde dag. Østrogen som spray er ytterligere et alternativ og behandlingen gjennomføres med én spraydose på underarmen én gang daglig.

Når det gjelder behandling med tabletter, plaster eller spray, er dette ikke vanligvis ikke anbefalt om problemet ditt kun er lokalt i underlivet. Dersom du sliter med andre plager i overgangsalderen kan det være et alternativ. Dersom du skal bruke tabletter, plaster eller spray over tid, er det viktig at du bruker en kombinasjon av både østrogen og progesteron for å minske risikoen for å utløse kreftforandringer i livmorslimhinnen. Kvinner som har operert bort livmoren, kan bruke østrogen uten tilskudd av progesteron. Kvinner som har hatt brystkreft skal ikke behandles med østrogen, i noen tilfeller kan imidlertid lokal østrogenbehandling benyttes.

Prognose

Tilstanden er langvarig. Prognosen er imidlertid god med effektiv behandling.

Vil du vite mer?