Informasjon, tilstand

Trikomonasinfeksjon

Trikomonasinfeksjon er en seksuelt overført betennelse i skjeden og/eller urinrøret hos kvinner, og i urinrøret hos menn. Mange får ingen plager, men typiske symptomer er skummende, grålig eller gulgrønn utflod med ubehagelig lukt.

Hva er trikomonasinfeksjon?

Trikomonasinfeksjon er en seksuelt overført infeksjon i skjeden og/eller urinrøret hos kvinner, og i urinrøret hos menn, forårsaket av flagellaten Trichomonas vaginalis. Flagellat er en encellet mikroorganisme med bevegelig hale.

Mange er uten plager, men typiske symptomer er skummende, grålig eller gulgrønn utflod med ubehagelig lukt. Du kan ha kløe i underlivet, smerter ved vannlating og smerter og sårhet ved samleie. Hos menn medfører trikomonasinfeksjon oftest lite eller ingen plager, men noen plages med svie ved vannlatning.

Infeksjonen er nå blitt ganske uvanlig i Skandinavia, men hyppig forekommende i USA og Øst-Europa. I utviklingsland er trikomonasinfeksjon den hyppigste årsaken ved seksuelt overførbar sykdom.

Hvordan oppstår trikomonasinfeksjon?

Tilstanden er en infeksjon i skjeden (vagina) og urinrøret (urethra). Infeksjonen overføres ved samleie. Bruk av kondom forebygger smitte. Det er funnet at cirka 70 prosent av menn som utsettes for smitte, får infeksjon. Blant kvinner vil 85 prosent få infeksjon - det vil si at sykdommen smitter svært lett. Parasitten kan overleve opptil 24 timer på toalettseter, på håndklær og i badstuer, og ikke-seksuell smitte kan unntaksvis forekomme.

Inkubasjonstiden, det vil si tiden det tar fra du smittes og til det oppstår infeksjon, varierer fra fem til 28 dager. Mange er symptomfrie, og de kan være smittsomme uten å være klar over det.

Hvordan stilles diagnosen?

10 til 50 prosent av kvinner, og sannsynligvis mer enn halvparten av menn som er smittet, er uten symptomer. I mange tilfeller oppdages tilstanden derfor ved rutineundersøkelser eller ved smitteoppsporing. Symptomene varierer fra milde til intense plager i form av kløe i skrittet og skjeden; økt mengde utflod som lukter ubehagelig, gjerne grålig til gulgrønn av farge; smerter under samleier og eventuell smertefull vannlating.

Slimhinnen i skjeden kan være rød og irritert, også huden rundt skjedeåpningen kan være rød på grunn av irritasjon og kløe.

Ved undersøkelse bekreftes diagnosen ved å mikroskopere en dråpe med utflod. Flagellaten er bevegelig og lett å gjenkjenne i mikroskop.

Behandling

Infeksjonen er enkel å behandle med antibiotikum (metronidazol). Medikamentet gis som to tabletter (400-500 mg) daglig i syv døgn. Under behandlingen bør du unngå alkohol. Blandingen alkohol + metronidazol kan blant annet gi kvalme og varmefølelse i ansiktet. Du bør ikke ha samleie så lenge symptomene er tilstede. Partneren skal også behandles for å unngå ny smitte.

Dersom infeksjonen oppdages i svangerskap, kan den behandles med det samme medikamentet. Trikomonasinfeksjon i svangerskapet er i noen studier sett å kunne ha sammenheng med fortidlig fødsel, tidlig vannavgang og lav fødselsvekt. Det mangler imidlertid sikker kunnskap om hvorvidt dette stemmer.

Prognose

Sykdommen er vanligvis ufarlig og den er lett å behandle. I noen tilfeller kan ubehandlet infeksjon føre til bekkeninfeksjon.

Vil du vite mer?