Informasjon, tilstand

Trichomonas-infeksjon

Trichomonas-infeksjon er en seksuelt overført betennelse i skjeden og/eller urinrøret hos kvinner, og i urinrøret hos menn. Mange får ingen plager, men typiske symptomer er skummende, grålig eller gulgrønn utflod med ubehagelig lukt.

Temaside om Korona

Hva er trichomonas-infeksjon?

Trichomonas-infeksjon er en seksuelt overført betennelse i skjeden og/eller urinrøret hos kvinner, og i urinrøret hos menn, forårsaket av flagellatenTrichomonas vaginalis. Flagellat er en encellet mikroorganisme med bevegelig hale.

Mange er uten plager, men typiske symptomer er skummende, grålig eller gulgrønn utflod med ubehagelig lukt. Du kan ha kløe i underlivet, smerter ved vannlating og smerter og sårhet ved samleie. Hos menn medfører trichomonasinfeksjon oftest lite eller ingen plager, men noen plages med svie ved vannlatning.

Infeksjonen er nå blitt ganske uvanlig i Skandinavia, men den er svært vanlig i u-land. Det er den hyppigste årsaken til kjønnssykdom i u-land.

Hvordan oppstår trikomonasinfeksjon?

Tilstanden er en infeksjon i skjeden (vagina) og urinrøret (urethra). Infeksjonen overføres ved samleie. Bruk av kondom forebygger smitte. Det er funnet at cirka 70 prosent av menn som utsettes for smitte, får infeksjon. Blant kvinner vil 85 prosent få infeksjon - det vil si at sykdommen smitter svært lett. Parasitten kan overleve opptil 24 timer på toalettseter, på håndklær og i badstuer, og ikke-seksuell smitte kan unntaksvis forekomme.

Inkubasjonstiden, det vil si tiden det tar fra du smittes og til det oppstår infeksjon, varierer fra fem til 28 dager. Mange er symptomfrie, og de kan være smittsomme uten å være klar over det.

Hvordan stilles diagnosen?

10-50 prosent av kvinner, og sannsynligvis mer enn halvparten av menn som er smittet, er uten symptomer. I mange tilfeller oppdages tilstanden derfor ved rutineundersøkelser eller ved smitteoppsporing. Symptomene varierer fra milde til intense plager i form av kløe i skrittet og skjeden; økt mengde utflod som lukter ubehagelig, gjerne grålig til gulgrønn av farge; smertefulle samleier og eventuell smertefull vannlating.

Slimhinnen i skjeden kan være rød og irritert, også huden rundt skjedeåpningen kan være rød på grunn av irritasjon og kløe.

Ved undersøkelse bekreftes diagnosen ved å mikroskopere en dråpe med utflod. Flagellaten er bevegelig og lett å gjenkjenne i mikroskop.

Behandling

Infeksjonen er enkel å behandle med antibiotikum (metronidazol). Medikamentet kan gis som engangsdose i tablettform (2 gram) eller to tabletter (400-500 mg) daglig i fem til syv døgn. Under behandlingen bør du unngå alkohol. Blandingen alkohol + metronidazol kan blant annet gi kvalme og varmefølelse i ansiktet. Du bør ikke ha samleie så lenge symptomene er tilstede. Partneren skal også behandles for å unngå ny smitte.

Dersom infeksjonen oppdages i svangerskap, kan den behandles med det samme medikamentet. Trichomonas-infeksjon i svangerskapet er ikke farlig, og det har ingen betydning for utfallet av svangerskapet.

Prognose

Sykdommen er ufarlig, den er lett å behandle, og den fører ikke til komplikasjoner.

Vil du vite mer?

  • Trikomonas vaginitt - for helsepersonell