Informasjon, tilstand

Trichomonas-infeksjon

Trikomonasinfeksjon er en seksuelt overført betennelse i skjeden og/eller urinrøret. Sykdommen kan føre til økt utflod som ofte er skummende og grålig eller gulgrønn på farge.

Hopp til innhold

Hva er trichomonas-infeksjon?

Trichomonas-infeksjon er en seksuelt overført betennelse i skjeden og/eller urinrøret hos kvinner, og i urinrøret hos menn, forårsaket av flagellatenTrichomonas vaginalis. (Flagellat er en encellet mikroorganisme med bevegelig hale). Mange er uten plager, men typiske symptomer er skummende, grålig eller gulgrønn utflod med ubehagelig lukt. Du kan ha kløe i underlivet, smerter ved vannlating og smerter og sårhet ved samleie. Hos menn medfører trichomonasinfeksjon oftest lite eller ingen plager, men noen plages med svie ved vannlatning.

Infeksjonen er nå blitt ganske uvanlig i Skandinavia, men er svært vanlig i u-land. Det er den hyppigste årsaken til kjønnssykdom i u-land.

Hvordan oppstår trikomonasinfeksjon?

Tilstanden er en infeksjon i skjeden (vagina) og urinrøret (urethra). Infeksjonen overføres ved samleie. Bruk av kondom forebygger smitte. Det er funnet at ca. 70% av menn som utsettes for smitte, får infeksjon. Blant kvinner vil 85% få infeksjon - det vil si at sykdommen smitter svært lett. Parasitten kan overleve opptil 24 timer på toalettseter, på håndklær og i badstuer, og ikke-seksuell smitte kan unntaksvis forekomme.

Inkubasjonstiden, det vil si tiden det tar fra du smittes og til det oppstår infeksjon, varierer fra 5 til 28 dager. Mange er symptomfrie, og kan være smittsomme uten å være klar over det.

Hvordan stilles diagnosen?

10-50% av kvinner, og sannsynligvis mer enn halvparten av menn som er smittet, er uten symptomer. I mange tilfeller oppdages tilstanden derfor ved rutineundersøkelser, eller ved smittesporing. Symptomene varierer fra milde til intense plager i form av kløe i skrittet og skjeden; økt mengde utflod som lukter ubehagelig, gjerne grålig til gulgrønn av farge; smertefulle samleier og eventuell smertefull vannlating.

Slimhinnen i skjeden kan være rød og irritert, også huden rundt skjedeåpningen kan være rød på grunn av irritasjon og kløe.

Ved undersøkelse bekreftes diagnosen ved å mikroskopere en dråpe med utflod. Flagellaten er bevegelig og lett å gjenkjenne i mikroskop.

Behandling

Infeksjonen er enkel å behandle med antibiotikum (metronidazol). Medikamentet kan gis som engangsdose i tablettform (2 gram) eller to tabletter (400-500 mg) daglig i 5-7 døgn. Under behandlingen bør du unngå alkohol. Blandingen alkohol + metronidazol kan blant annet gi kvalme og varmefølelse i ansiktet. Du bør ikke ha samleie så lenge symptomene er tilstede. Partneren skal også behandles for å unngå ny smitte.

Dersom infeksjonen oppdages i svangerskap kan den behandles med det samme medikamentet. Trichomonas-infeksjon i svangerskapet er ikke farlig, og har ingen betydning for utfallet av svangerskapet.

Sykdommen er ufarlig, den er lett å behandle, og den fører ikke til komplikasjoner.

Vil du vite mer?

  • Trikomonas vaginitt - for helsepersonell