Informasjon

Eggløsningssmerter

Eggløsningssmerter oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen har smerter i nedre del av magen, ut mot en av sidene. Andre opplever det som svake menstruasjonssmerter midt i magen eller i ryggen.

Temaside om Korona

Hva er eggløsningssmerter?

I eggstokkene modnes det hos de fleste kvinner i fruktbar alder ett egg i en av eggstokkene hver måned. Egget slippes fri fra eggstokken (eggløsning) og fanges opp i egglederen og transporteres inn til livmorhulen. I eggstokken starter samtidig produksjon av hormoner som stimulerer slimhinnen i livmoren til å vokse og forberede seg på å ta imot et eventuelt befruktet egg. Dersom det ikke skjer noen befruktning, vil denne hormonproduksjonen opphøre ganske brått etter cirka to uker. Dette er signalet til å starte en blødning. Det er en regelmessig eggløsning hver fjerde uke som fører til regelmessig menstruasjon.

Modning av egg inne i folikkelcyster i eggstokkene.

Egget modnes i eggstokken inne i et mikroskopisk hulrom - inne i en folikkelcyste. Egget vokser og hulrommet fylles med væske slik at folikkelcysten etterhvert buler ut mot overflaten på eggstokken. Når tiden er inne, brister hinnen og egget løsner. Man tror at det økte trykket av denne folikkelcysten kan skape stramning og smerter i eggstokken. Noen ganger kan det komme en liten blødning fra follikelcysten som brister, og dette kan også tenkes å utløse smerter. De fleste merker ikke eggløsningen, men cirka 20 prosent har symptomer.

Smertene

Varigheten av eggløsningssmerter er fra få minutter opptil to døgn.

Smertene oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne. Noen har smerter i nedre del av magen, ut mot en av sidene. Noen beskriver smerten mer som svake menstruasjonssmerter midt i magen og bak i ryggen. Det er også mange som kjenner tydelig at smerten er på ene siden, skiftende fra gang til gang. Intensiteten er også varierende, noen beskriver smertene som så svake at de er lett å overse, mens andre har smerter som er forstyrrende.

Eggløsningssmerter er helt ufarlige og er et normalt fenomen. Men dersom smertene er sterke og svært plagsomme, eller uvanlig langvarige, kan det være grunn til å få foretatt en undersøkelse. Pasienter med endometriose kan for eksempel oppleve regelmessig tilbakevendende smerter som kan forveksles med eggløsningssmerte. Betennelser eller kuler i underlivet kan også gi smerter, men gir vanligvis ikke det regelmessig gjentatte mønsteret som er vanlig ved eggløsningssmerter.

Hos de aller fleste som opplever eggløsningssmerter er det ikke behov for noen tilleggsundersøkelser eller tester for å stille diagnosen.

Behandling

De fleste trenger ingen behandling, men kun eventuelt en bekreftelse og forklaring på hva det er. Dersom det er behov for smertelindring, kan paracetamol eller betennelsesdempende medisiner brukes en dag eller to. P-piller virker ved å stanse eggløsningen, og de vil dermed også fjerne denne smerten så lenge man bruker p-pille.