Informasjon

Polypp i livmorhalsen

Polypper kan dannes over alt i livmorhulen. De er nesten alltid godartede, men de kan medføre uregelmessige blødninger. Noen ganger stikker de ut gjennom livmorhalsen og kalles da livmorhalspolypper.

Hva er polypp i livmorhalsen?

Uterus frontalbilde

Livmorhalsen er det området av livmoren som ligger nærmest skjeden. Det er den trange åpningen og kanalen inn til livmorhulen. Inne i livmoren og i livmorkanalen kan det dannes polypper. Det er små, stilkete utvekster som nesten alltid er godartede. I noen tilfeller stikker slike polypper ut av livmorhalsen og kan ved en gynekologisk undersøkelse ses som polypper som kommer ut av mormunnen/livmortappen. En polypp skyldes overvekst av celler i slimhinnen i livmoren eller livmorhalsen.

Over 99 prosent av polyppene i livmorhalsen er godartede og helt ufarlige. I noen meget få tilfeller finner man ondartede celler (kreftceller) i disse polyppene.

Polypper på livmorhalsen er en vanlig tilstand. De forekommer oftest i befruktningsdyktig alder, øker i forekomst med alderen og opptrer hyppigst etter fylte 40 år.

Symptomer

De fleste polypper i livmoren og livmorhalsen gir ingen symptomer. Men noen kan merke uregelmessige blødninger fra skjeden - sporblødninger utenom menstruasjonsperiodene - og noen ganger en liten blødning etter samleie.

Diagnostikk

Legen kan se polyppen(e) ved en vanlig gynekologisk undersøkelse. Det er vanligvis ikke nødvendig med ytterligere undersøkelser. Hvis legen likevel føler behov for å utrede mer, for å utelukke kreft, så gjøres ultralyd av livmoren og det tas celleprøver fra livmorhalsen og livmorhulen.

Polypper i livmorhalsen
Polypper i livmorhalsen, lengdesnitt

Behandling

Polypper i livmorhalsen bør fjernes dersom de gir symptomer i form av småblødninger, er store (1,5 cm eller mer i diameter), det er flere av de eller de virker atypiske. Selv om sjansen for at det er kreft i polyppen(e) er veldig liten (< 1%), vil legen ofte fjerne polyppen(e) for å være på den sikre siden. Fjerningen skjer i de fleste tilfeller ved å feste en tang i polyppen og rotere den til den løsner fra livmorhalsen. Materialet som fjernes, blir sendt inn til mikroskopisk analyse for å få bekreftet at polyppen er godartet.

Prognose

Det er ikke vanlig at man får flere polypper etter fjerning, men det forekommer.

Vil du vite mer?