Informasjon

Polypp i livmorhalsen

Polypper kan dannes over alt i livmorhulen. De er nesten alltid godartede, men de kan medføre uregelmessige blødninger. Noen ganger stikker de ut gjennom livmorhalsen og kalles da livmorhalspolypper.

Hva er polypp i livmorhalsen?

Uterus frontalbilde

Livmorhalsen er det området av livmoren som ligger nærmest skjeden. Det er den trange åpningen og kanalen inn til livmorhulen. Inne i livmoren og i livmorkanalen kan det dannes polypper. Det er små, stilkete utvekster som nesten alltid er godartede. I noen tilfeller stikker slike polypper ut av livmorhalsen og kan ved en gynekologisk undersøkelse ses som polypper som kommer ut av mormunnen/livmortappen. En polypp skyldes overvekst av celler i slimhinnen i livmoren eller livmorhalsen. På fagspråket kalles tilstanden endometriepolypper.

Over 99 prosent av polyppene i livmorhalsen er godartede og helt ufarlige. I noen meget få tilfeller finner man ondartede celler (kreftceller) i disse polyppene.

Polypper på livmorhalsen er en vanlig tilstand. De forekommer oftest i befruktningsdyktig alder, øker i forekomst med alderen og opptrer hyppigst etter fylte 40 år.

Symptomer på polypp i livmorhalsen

De fleste polypper i livmoren og livmorhalsen gir ingen symptomer. Men noen kan merke uregelmessige blødninger fra skjeden - sporblødninger utenom menstruasjonsperiodene - og noen ganger en liten blødning etter samleie.

Diagnostikk av polypp i livmorhalsen

Legen kan se polyppen(e) ved en vanlig gynekologisk undersøkelse. Det er vanligvis ikke nødvendig med ytterligere undersøkelser. Hvis legen likevel føler behov for å utrede mer, for å utelukke kreft, så gjøres ultralyd av livmoren og det tas celleprøver fra livmorhalsen og livmorhulen.

Polypper i livmorhalsen
Polypper i livmorhalsen, lengdesnitt

Behandling av polypp i livmorhalsen

Polypper i livmorhalsen bør fjernes dersom de gir symptomer i form av småblødninger, er store (1,5 centimeter eller mer i diameter), det er flere av de eller de virker atypiske. Selv om sjansen for at det er kreft i polyppen(e) er veldig liten (mindre enn en prosent), vil legen ofte fjerne polyppen(e) for å være på den sikre siden. Fjerningen skjer i de fleste tilfeller ved å feste en tang i polyppen og rotere den til den løsner fra livmorhalsen. I norske retningslinjer anbefales det å fjerne polyppene i lokalbedøvelse hos spesialist eller poliklinisk på sykehus (transcervical hysteroskopisk reseksjon). Materialet som fjernes, blir sendt inn til mikroskopisk analyse for å få bekreftet at polyppen er godartet.

Prognose ved polypp i livmorhalsen

En av fire endometriepolypper tilbakedannes av seg selv. Det er ikke vanlig at det dannes nye polypper etter fjerning, men det forekommer.

Vil du vite mer?

  • Livmorhalskreft
  • Cervixpolypp - for helsepersonell