Informasjon, tilstand

PCOS, behandling

I dag har vi ingen behandling som «helbreder» PCOS og får alle symptomer til å forsvinne. Men det finnes flere ulike medisiner og behandlinger som hjelper mot symptomer og problemer som er knyttet til PCOS – avhengig av hva som plager den enkelte.

Behandling av symptomer på PCOS kan starte selv om man ikke har fått endelig diagnose. I dag har vi ingen behandling som «helbreder» PCOS og får alle symptomer til å forsvinne. Men livsstilsendringer og flere ulike medisiner og behandlinger hjelper mot symptomer og problemer som er knyttet til PCOS – avhengig av hva som plager den enkelte. 

Livsstilsendringer

Kosthold og trening er de to livsstilsendringene som blir snakket mest om ved PCOS, og det er det gode grunner til. Men de er ikke de eneste faktorene som kan hjelpe deg å ta kontroll over PCOS og symptomene det medfører. Det er viktig å ha et sunt kosthold, trene regelmessig, redusere stressnivået, få nok kvalitetssøvn.

Vekttap hjelper på PCOS-symptomer. Det avhenger imidlertid om det er overvekt som utløser/forverrer symptomene, noe som ikke alltid er tilfelle.

Gode kostholdsvaner som å spise «langsomme» karbohydrater, mye fiber, proteiner og sunne fettkilder er viktig. Tallerkenmodellen hvor halve tallerken består av grønnsaker, ¼ protein, ¼ karbohydrater, og inkludere noen sunne fettkilder, er en god modell for de med PCOS. Fiber bidrar til at blodsukkeret ikke stiger så raskt.

Kostholdsplanleggeren er et verktøy utviklet av Helsedirektoratet og Mattilsynet. Verktøyet er gratis å bruke, og det kan hjelpe deg å finne næringsverdien i ulike matvarer, sammenligne matvarer, eller lage egne ukesmenyer. Verktøyet gir deg oversikt over ditt energiinntak, og om fordelingen av energikilder er gunstig eller bør justeres. På siden velger du en profil som er tilpasset deg, ut i fra kjønn, aktivitetsnivå og alder. Du kan også finne forslag til ferdige ukemenyer.

Les mer om: Glykemisk indeks

De mest brukte og vitenskapelig best dokumenterte behandlinger utover livsstilsendringer er følgende:

  • Kombinerte p-piller
  • Metformin
  • Spironolakton
  • Laser mot hårvekst
  • Inositol

Under følger en omtale av de enkelte.

Neste side