Informasjon

PCOS (Polycystisk ovariesyndrom)

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand som kjennetegnes av symptomer som økt nivå av mannlige kjønnshormoner, mange små blærer (cyster) på eggstokkene og sjeldne og/eller uregelmessige menstruasjoner.

Hva er polycystisk ovariesyndrom (PCOS)?

Livmor, eggledere og eggstokker sett forfra

PCOS er den vanligste hormonforstyrrelsen hos kvinner. Tilstanden rammer 10 til 15 prosent av alle kvinner og kan gi forskjellige symptomer og plager. Noen har milde, lette symptomer andre har uttalte plager. Det finnes likevel noen fellestrekk i symptombildet.

Minst to av tre kriterier skal være til stede for å stille/få diagnosen PCOS

  • Polycystiske eggstokker: Navnet polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kan man direkte oversette til «mange-små-cyster-på-eggstokken-syndrom». Det er ikke en tilstand som kun rammer eggstokkene, selv om navnet antyder det
  • Sjeldne eggløsninger/menstruasjoner: 8 menstruasjoner eller færre på 12 måneder
  • Førhøyede nivåer av androgener: (=mannlige kjønnshormoner), som for eksempel testosteron. Forhøyede nivåer av androgener kan gi symptomer som økt mannlig type hår vekst, vedvarende uttalt akne (kviser) tap av hår på hodet

To av tre kvinner med PCOS er overvektige, men tilstanden rammer også personer uten overvekt. PCOS forekommer omtrent i like stor grad i alle vektkategorier, men de med høy KMI har ofte flere og mer uttalte symptomer og plager. Man tror at fedme IKKE er direkte årsak til PCOS men forverrer symptomer (færre eggløsninger/menstruasjoner, mer hårvekst og akne, dårligere søvn/tretthet, depresjon) og øker risikoen for annen sykelighet koblet til PCOS (diabetes, høyt blodtrykk, hjerte-/kar sykdommer, depresjon).

Kvinner med PCOS har høyere insulinresistens sammenlignet med kvinner uten PCOS. Det anslås at 70 prosent av kvinner med PCOS har insulinresistens —en tilstand der cellene i kroppen reagere dårligere på insulin. Insulinresistens forårsaker forhøyede insulinnivåer som igjen stimulerer eggstokkene til å produsere mer testosteron. Insulinresistens er det første trinnet på veien til type 2 diabetes. Det er opptil åtte ganger større sannsynlighet for at kvinner med PCOS får type 2 diabetes etter fylte 50 år, enn kvinner uten PCOS.

Neste side