Informasjon

Bronkoskopi

Bronkoskopi gjør det mulig å inspisere innsiden av luftrøret og bronkiene.

Hva er bronkoskopi?

Diagnostikk av lungesykdommer foregår som regel ved legeundersøkelse av pasienten, eventuelt ved hjelp av enkle tester som lungefunksjonsmålinger og røntgen av lungene. Noen ganger trengs imidlertid mer informasjon, og bronkoskopi blir anbefalt.

Et tynt fleksibelt rør, et bronkoskop, føres inn gjennom munnen eller nesen, ned i svelget, ned gjennom luftrøret og ut i bronkiene. Bronkoskopet finnes i flere størrelser og har fiberoptisk utstyr. Legen kan se gjennom bronkoskopet fordi det også inneholder en lyskilde.

Normalt bronkialtre

Bronkoskopi gjør det mulig å inspisere innsiden av luftrøret og bronkiene. Lungelegen kan se sår, trange partier, svulster, betennelsesforandringer, blødninger etc. Det er samtidig mulig å skaffe mer informasjon ved å ta vevsprøver (biopsier) av slimhinnen, såret eller svulsten. Vevsprøver kan også tas av lungevevet utenfor bronkien ved at en nål føres via skopet gjennom bronkialveggen og ut i lungevevet. Vevsprøvene analyseres senere i et laboratorium der man mikroskoperer og leter etter betennelsesforandringer og celleforandringer. Vevsprøvene kan også brukes til å ta prøver til dyrkning av eventuelle bakterier, virus eller sopp.

Når gjøres bronkoskopi?

Bronkoskopi utføres i utredningen av ulike lungesykdommer. Forandringer påvist på røntgen kan inspiseres direkte via bronkoskopet. Vevsprøvene kan gi et klart svar på hva som er galt, f.eks. om det en godartet eller ondartet svulst. Undersøkelsen kan også bidra til å finne underliggende sykdommer ved uspesifikke symptomer som stadige lungebetennelser, kronisk hoste, blodig slim fra lungene eller tetthet i den ene lungen.

Bronkoskopi kan også brukes til å behandle alvorlig syke pasienter. F.eks. ved å fjerne slimplugger, fjerne fremmedlegemer som er kommet ned i luftveiene, drenasje av en byll, lokalbehandling av svulster.

Forberedelser til bronkoskopi

Mens bronkoskopi tidligere kun ble utført på inneliggende pasienter, utføres undersøkelsen i dag ofte poliklinisk, dvs. du møter opp undersøkelsesdagen og kan dra hjem noen timer senere. Undersøkelsen foregår vanligvis i lokalbedøvelse kombinert med en eller annen form for beroligende medisin som du får på forhånd.

Før bronkoskopien vil du være grundig utredet av lege. Det er tatt røntgenbilde av lungene og andre relevante prøver er utført. Undersøkelsesdagen må du ha fastet i minst 2 timer før undersøkelsen (kan variere litt fra sykehus til sykehus). Dette for å unngå at mageinnhold gulpes opp og kommer over i luftveiene (aspirasjon). Tannproteser, smykker, kontaktlinser må fjernes før undersøkelsen. Ca. ½-1 time før bronkoskopien får du en beroligende medisin. Før skopet føres inn, vil legen ved hjelp av en spray lokalbedøve tungen og svelget.

Bronkoskopi er en undersøkelse som kan oppleves litt ubehagelig, men den er ikke forbundet med smerte fordi lungene og bronkiene er uten smertefibre. Lokalbedøvelsen kan smake litt bittert og gir nummenhet i svelget. Noen opplever det som om tungen hovner opp og som om det er et fremmedlegeme bak i svelget. Denne ubehagsfølelsen vil forsvinne når bedøvelsen går over. Lokalbedøvelsen gjør at hoste- og svelgerefleksene ikke fungerer for en periode.

Komplikasjoner er sjeldne.

Undersøkelsen

Bronkoskopet føres forsiktig inn i munnen eller gjennom nesen og ned i svelget og luftveiene. Skopet føres vanligvis ned i høyre lunge først. Oppsuging av slim, eventuell oksygentilførsel og taking av vevsprøver utføres gjennom skopet.

Prøvetaking avhenger av hva man leter etter og hva man finner. De vanligste prøvene som tas, er vevsprøver og celleprøver - bronkialslimhinnen "vaskes" med litt saltvann og saltvannet suges opp.

Etter undersøkelsen

Når undersøkelsen er gjennomført, blir du bedt om å slappe av i en seng noen få timer. I denne perioden vil sykepleiere påse at du har det bra. Du kan ikke få noe å drikke og spise før man er sikker på at virkningen av lokalbedøvelsen er borte, og du kan svelge trygt igjen.

Vil du vite mer?