Informasjon

Kronisk betennelse i bukspyttkjertelen

Kronisk betennelse i bukspyttkjertelen, kronisk pankreatitt, skyldes i de fleste tilfeller alkoholmisbruk. Etter gjentatte episoder med akutte betennelser går tilstanden over i en kronisk fase.

Hva er kronisk pankreatitt?

Bukspyttkjertelen, pankreas, ligger på tvers og baktil i øvre del av bukhulen. Det er en kjertel som produserer enzymer som deltar i fordøyelsen av maten i tarmen, og den produserer hormonet insulin som skilles ut i blodet og som er sentral i reguleringen av blodsukkeret.

Kronisk pankreatitt er en kronisk betennelsestilstand eller en tilstand der det foreligger varige arrforandringer i bukspyttkjertelen. Sykdomsbildet domineres av sterke magesmerter. Smertene opptrer vanligvis episodisk, men hos noen er de vedvarende. Langt ut i forløpet kan funksjonen til pankreas bli sterkt redusert, noe som kan nedsette evnen til opptak av føde i tarmen (malabsorpsjon), og det kan oppstå diabetes. Den reduserte pankreasfunksjonen kan gi vekttap, diare og fettrik avføring.

Forekomsten av kronisk pankreatitt i Norge er 2-4 pr 1.000 innbyggere, og 1-10 pr. 100.000 innbyggere utvikler sykdommen hvert år. Hyppigheten har blitt firedoblet over de siste 30 årene som følge av bedre diagnostikk.

Neste side