Informasjon

Capsaicin - chilipepper som legemiddel

Krydder har opp gjennom tidene vært et viktig innslag i "husapoteket" og har vært brukt ved ulike tilstander. Dette gjelder også capsaicin, den ”sterke” komponenten i chilipepper.

Hva er capsaicin?

Capsaicin kan være smertestillende og kløestillende dersom det smøres på huden. Man regner med at dette skyldes den lokale irritasjonen midlet forårsaker.

Innenfor medisinen har capsaicin blitt brukt til å lindre visse typer nervesmerter (nevralgier) og giktsmerter. Nevralgi kan f.eks. oppstå etter helvetesild og etter mangeårig diabetes. Capsaicin vil lindre smerter ved disse tilstandene, men midlet har ingen helbredende virkning. Det er også viktig å understreke at capsaicin ikke er noe sterkt smertestillende middel.

Capsaicin kan også brukes ved nervesmerter eller kløe i huden forårsaket av andre tilstander, f.eks. har det vært brukt ved plagsom kløe i endetarmen. Imidlertid har det vist seg at det eneste capsaicin-produktet som er tilgjengelig i Norge, gir betydelige bivirkninger i form av en brennende følelse ved påføring rundt endetarmsåpningen. Capsaicin frarådes derfor brukt til dette formålet.

Capsaicin fås kjøpt på resept (Capsina® krem og Qutenza® hudplaster), og det er viktig at du kjenner til hvordan det skal brukes.

Forsiktighet

Vær alltid påpasselig med å lese den vedlagte informasjonen om forsiktighet ved bruk av midlet.

Dersom du kjenner til at du reagerer allergisk på capsaicin eller chilipepper, må du ikke bruke preparatet. Vær også forsiktig dersom du reagerer allergisk på matvarer, konserveringsmiddel eller fargetilsetningsstoffer. Man kjenner ikke til skadelige effekter i svangerskap eller under amming, men du bør alltid være tilbakeholden med bruk av "fremmede" stoffer i slike faser av livet. Det tilrås forsiktighet med bruk av midlet til barn under 2 år. Bortsett fra overfølsomhet for noen av innholdsstoffene, og skadet og betent hud, finnes det ingen kontraindikasjoner mot midlet.

Fornuftig bruk av capsaicin

Dersom du bruker capsaicin til å behandle nervesmerter forårsaket av helvetesild, må du ikke smøre på kremen før sårene er leget. Når du påfører stoffet, gnir du det godt inn i huden på det aktuelle området, slik at lite eller ingen krem ligger igjen på hudoverflaten.

Vask hendene med såpe og vann etter at du har påført capsaicin, for å unngå å få stoffet i øynene eller på andre følsomme områder av kroppen. Men bruker du capsaicin mot gikt i hendene, bør du ikke vaske hendene før tidligst 30 minutter etter påføring av kremen.

Capsaicin må brukes regelmessig hver dag hvis det skal virke etter hensikten. Selv da kan det være at smerten ikke lindres med en gang. Hvor lang tid det tar før midlet virker, avhenger av hvilken type smerte du har. Hos personer med gikt kan lindring forventes i løpet av 1 til 2 uker. Hos de fleste med nevralgi, inntrer lindring innen 2 til 4 uker.

Når capsaicin har begynt å lindre smertene, bør du fortsette å bruke det regelmessig 3-4 ganger om dagen for å unngå at smertene kommer tilbake. Hvis du slutter med capsaicin og smertene kommer tilbake, kan du begynne på å bruke det igjen.

Ubehag av capsaicin

Når du begynner å bruke capsaicin, kan du merke en varm, stikkende eller brennende følelse. Dette ubehaget skyldes virkningen av capsaicin på huden og må regnes med. Selv om følelsen vanligvis forsvinner etter de første dagene med behandling, kan den vare i 2-4 uker eller lengre. Varme, fuktighet, klær, bading i varmt vann eller svetting kan øke ubehaget. I de fleste tilfeller vil dette ubehaget bli stadig mindre fremtredende og mer kortvarig jo lengre du bruker midlet. Færre påføringer av midlet per dag vil ikke redusere følelsen og kan forlenge den tiden det tar før du blir vant til midlet. Skulle du få store ubehag og overveier å slutte, kan et alternativ være å få apoteket til å lage en mildere krem.

La oss gjenta, det frarådes å bruke capsaicin i konsentrasjonen 0,075% til bruk mot endetarmskløe.

Vil du vite mer?