Informasjon

Kosthold ved inflammatorisk tarmsykdom

Vår kunnskap om sammenhengen mellom inflammatorisk tarmsykdom og kost er høyst begrenset. Det er lite som er vitenskapelig bevist. Anbefalingene nedenfor er derfor ikke absolutte, og det er stort rom for skjønn.

Hva er inflammatorisk tarmsykdom?

Inflammatorisk tarmsykdom er en kronisk betennelse i tarmen. Det skilles mellom to sykdommer: Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Crohns sykdom angriper i første rekke nedre del av tynntarmen, men tilstanden kan også finnes i tykktarmen og andre deler av fordøyelseskanalen. Ulcerøs kolitt forekommer bare i tykktarmen, ofte bare i endetarmen eller nedre del av tykktarmen. Crohns sykdom er karakterisert ved perioder med magesmerter og diaré. Ulcerøs kolitt er karakterisert ved blodig og slimete diaré. Noen ganger kan det være vanskelig å skille mellom Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. I store trekk er behandlingen av de to sykdommene den samme, men det er også viktige forskjeller.

Inflammatorisk tarmsykdom fører til symptomer som smerte, kvalme, feber, diaré og slitenhet. Det kan føre til tap av matlyst, nedsatt næringsopptak (malabsorbsjon), endret forbrenning og hos noen svekket ernæringsstatus.

Vår kunnskap om sammenhengen mellom inflammatorisk tarmsykdom og kost er høyst begrenset. Det er lite som er vitenskapelig bevist. Det finnes ikke god dokumentasjon for at spesiell kost har forebyggende eller terapeutisk effekt. Anbefalingene nedenfor er derfor ikke absolutte, og det er stort rom for skjønn. Du kan gjøre egne observasjoner som er vel så viktige å ta hensyn til.

Vurdering av ernæringsstatus

Ernæringsstatus til pasienter med inflammatorisk tarmsykdom bør vurderes for å avgjøre om det er nødvendig med kostholdstiltak. En slik vurdering innbefatter vekt, kroppsmasseindeks, kostinntak, energiforbruk, kroppsfunksjoner og eventuelt måling av proteiner i blodet. Målet er å oppdage om pasienten er underernært eller feilernært.

Ernæringssvikt kan føre til hemmet vekst (hos barn), vekttap og redusert muskelmasse, beinskjørhet og mangel på vitaminer og sporstoffer.

Matvarer

Fruktbar

Barn med inflammatorisk tarmsykdom kan bli underernærte, noe som i sin tur kan føre til hemming av veksten. Noen eksperter anbefaler at pasienter med inflammatorisk tarmsykdom øker sitt kalori- og proteininntak til 150 prosent av det anbefalte i forhold til deres alder og høyde. Undersøkelser tyder på at næringstilførsel til barn er like viktig som medisiner for å oppnå en bedring i tilstanden.

Skjønt det ikke finnes bevis for at bestemte typer mat reduserer betennelsen (med unntak av behandlingsformen eksklusiv enteral ernæring ved Crohns sykdom), er det slik at visse matvarer er forbundet med lavere eller høyere risiko for inflammatorisk tarmsykdom og dens symptomer. Mat som synes å kunne redusere risikoen, er frukt (begge) og grønnsaker (kun Crohns sykdom). Fiskeolje, som er rik på omega-3-fettsyrer, synes å være gunstig både ved Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Problemet kan være smaken, det kan være fordelaktig å bruke kapsler.

Mat som beskyldes for å øke plagene, er melk og melkeprodukter, krydret mat, fett og sukker. Når symptomer oppstår, kan det være gunstig med en mild, lavfiber diett. Pasienter med Crohns sykdom som har fått fjernet deler av tarmen, har økt opptak av oxalat, noe som kan føre til nyrestein. Slike pasienter bør være forsiktige med mat som inneholder mye oxalat, som spinat, rabarbra, rødbeter, kaffe, te, lavkalori brus og sjokolade. Pasienter bør oppfordres om å drikke rikelig.

Pasienter med Crohns sykdom som er mye plaget med magesmerter, tilrådes å være forsiktig med fiberholdige matvarer som frukt og grønnsaker. Den store fibermengden kan stoppe til trange partier i tarmen.

Mange pasienter med ulcerøs kolitt har laktoseintoleranse. Ved tegn på en slik tilstand, bør pasienten utredes for dette. Dersom diagnosen bekreftes, anbefales pasienten laktosefri kost. Om pasienten velger å unngå melkeprodukter, er det viktig at han/hun får kalsiumtilskudd.

Vitamin og mineraltilskudd

Crohns sykdom og kirurgiske inngrep som fjerner deler av tarmen, kan redusere opptaket av vitaminer, fett, kalsium og magnesium. Jerntilskudd og regelmessige sprøyter med vitamin B12 kan være påkrevd i slike tilfeller. Folinsyre tilskudd kan være viktig for pasienter som må være forsiktige med frisk frukt og grønnsaker, og for pasienter som bruker azatioprin. Generelt anbefales vitamintilskudd til alle med inflammatorisk tarmsykdom, særlig gjelder det barn for å unngå veksthemming. Store doser kan imidlertid være skadelig.

Ernæringstilskudd

Det er for de aller fleste ikke påkrevd å ta ernæringstilskudd for å øke kalori- og proteininntaket, men for de pasientene som har klare tegn på ernæringssvikt, kan det være nødvendig.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Norsk Elektronisk Legehåndbok. Ulcerøs colitt.
  2. Norsk Elektronisk Legehåndbok. Crohns sykdom.