Informasjon

Kløe ved leverlidelser

Sykdom i leveren kan forårsake plagsom og langvarig kløe. Siden det er ulike underliggende forklaringer, finnes ikke én behandling som er nyttig for alle.

Hva er kløe ved leverlidelser?

Leveren har en lang rekke oppgaver. En av dem er å rense blodet for avfallsstoffer. Slike stoffer skilles så ut med gallen som tømmer seg i tarmen. Av ulike grunner kan denne galledrenasjen hemmes, slik at du ikke blir kvitt alle slaggstoffene. Resultatet kan bli sjenerende kløe.

Plagsom kløe kan oppstå ved en lang rekke leverlidelser (hepatisk kløe). Eksempler på slike tilstander er forstyrret galledrenasje i graviditeten, kronisk hepatitt, primær biliær kolangitt, gulsott som følge av blokkerte galleveier, primær skleroserende kolangitt, kreft i galleveiene, medikamentelt utløst forstyrret galledrenasje, ulike sjeldne arvelige sykdommer.

Årsak

I de fleste tilfeller skyldes kløen at tømningen av galle fra leveren er hemmet (kolestase). Forklaringen kan være sykdom inne i leveren (intrahepatisk) eller blokkering av de ytre gallegangene (ekstrahepatisk). Kløen oppstår ikke i huden, men den skriver seg fra signaler som sentralnervesystemet fanger opp og som utløser en generell kløe. Vi vet ikke hvilket stoff som er årsak til kløen, men det må være et stoff som utskilles i gallen.

Symptomer

Kløen kan være så intens at den reduserer livskvaliteten i betydelig grad, og den kan være invalidiserende. Hepatisk kløe er særlig sterk i håndflater og i fotsåler, men i de alvorligste tilfellene er kløen over hele kroppen, og pasienter kan beskrive kløe i øregang, nesebor og endog bak øynene. Intensiteten kan variere fra irriterende til nærmest brennende kløe. Kløen er mest sjenerende om natten.

Diagnostikk

Diagnosen stilles på grunnlag av sykehistorien. I mange tilfeller foreligger en kjent leversykdom, og da er forklaringen grei. Dersom tilstanden debuterer med kløe, kan det være en diagnostisk utfordring å finne forklaringen. Blodprøver vil som regel kunne vise forstyrrelser i leverfunksjonen.

Behandling

Mange midler kan dempe symptomene eller fremskynde den spontane helbredelsen, men ingen hjelper for alle. Du må derfor være tålmodig og innstille deg på at det kan være nødvendig med flere behandlingsforsøk. Det er liten hjelp i å bruke kløestillende salver eller kremer. Ved mild kløe kan et varmt bad ha lindrende effekt.

En rekke forskjellige midler kan forsøkes, som: kolestyramin, ursodeoksykolsyre, rifampicin, morfinhemmende midler, antihistaminer.

Prognose

Kløen er ufarlig og påvirker ikke prognosen for den aktuelle leversykdommen. I de fleste tilfeller vil kløen stanse av seg selv, men det kan gå uker til måneder, noen ganger år.

  • Ved graviditetskolestase forsvinner kløen nesten alltid etter fødselen
  • Ved primær biliær kolangitt varierer kløen, og spontan, forbigående bedring kan forventes uten behandling
  • Ved medikamentell kolestase eller kolestatisk kløe uten sikker utløsende årsak, kan kløen vare opptil et halvår og så forsvinne
  • Kløen ved kolestase som skyldes blokkering av galleveiene, gir seg noen dager etter at det er gjenopprettet galledrenasje

Vil du vite mer?