Informasjon

Magesårsykdom

Magesårsykdommen oppfattes i dag som en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Helicobacter pylori. Men 25 prosent av sårene i magesekken skyldes etsende medisiner (NSAIDs) og/eller blodfortynnende medisiner.

Hva er magesårsykdom?

Magesår
Magesår

Magesår (ulcus pepticum) er sår i slimhinnen i magesekk (ventrikkel) eller øvre del av tolvfingertarmen (duodenum). Magesårsykdommen oppfattes i dag som en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Helicobacter pylori (Hp) - magesårsbakterien. Vi regner at 99% av tolvfingertarmsårene (duodenalsår) og 75% av magesekksårene (ventrikkelsår) skyldes infeksjon i slimhinnen med Helicobacter pylori. 25% av sårene i magesekken skyldes den etsende virkningen som medisingruppene salisylater (Aspirin) og NSAIDs (eks. Naproxen) kan ha på slimhinnen i magesekken.

Et typisk trekk ved magesår er at slike sår kommer igjen og igjen. Det er ca. 75% sjanse for at en person som har hatt et magesår, vil få et nytt sår innen ett år er gått dersom ikke infeksjonen med Helicobacter pylori er fjernet. Vi bruker derfor betegnelsen magesårsykdom om sår både i magesekken og tolvfingertarmen.

Neste side