Informasjon

Kirurgi ved kreft i magesekken

Den kirurgiske behandlingen av kreft i magesekken avhenger av hvilket stadium kreftsvulsten er i, din helsetilstand og hvilke oppfatninger du har om hva som bør gjøres.

Formålet med kirurgi ved kreft i magesekken er om mulig å fjerne alt kreftvev samt en brem med friskt vev rundt svulsten. Kirurgen kan ha følgende muligheter:

Fjerne svulstvev i tidlig stadium fra magesekkens slimhinne. Svært små kreftsvulster kan være begrenset til slimhinnen inne i magesekken. Slike svulster kan fjernes ved endoskopi ved en prosedyre som kalles endoskopisk slimhinnereseksjon. Endoskopet er en bøyelig slange med egen lyskilde og kamera på tuppen av skopet som legen fører ned i magen din via munnen og svelget. Legen bruker spesialverktøy til å fjerne kreftsvulsten og en kant rundt svulsten med normalt vev. Inngrepet er begrenset til slimhinnen og omgivende vev.

Fjerne en del av magesekken (subtotal gastrektomi). I forbindelse med dette inngrepet fjerner kirurgen bare en del av magesekken der kreftsvulsten er. Den fjernede delen inneholder alle lagene av veggen i magesekken.

Fjerne hele magesekken (total gastrektomi). Inngrepet innebærer at kirurgen fjerner hele magesekken og noe av det omgivende vevet. Spiserøret forbindes så direkte med tynntarmen for at mat skal kunne passere gjennom fordøyelseskanalen.

Fjerne lymfeknuter for å se etter tegn på kreft. Kirurgen undersøker og fjerner lymfeknuter i bukhulen for å se etter tegn til kreftspredning. De fjernede lymfeknutene undersøkes i tynne snitt i mikroskop for å se etter kreftceller.

Lindrende inngrep. Å fjerne en del av magesekken kan lindre symptomer og plager forårsaket av en voksende svulst ved fremskreden kreft i magesekken. I slike tilfeller kan ikke kirurgi helbrede kreftsykdommen, men det kan gi lindring av ubehag.

Kirurgi innebærer en risiko for blødning og infeksjon. Hvis hele eller deler av magesekken fjernes, kan du oppleve fordøyelsesproblemer etter inngrepet.