Informasjon

Matinntak og kost etter fjernet magesekk

Etter å ha fått fjernet hele eller deler av magesekken må kosten justeres i flere trinn. Du begynner med flytende kost, går over til moset konsistens, og du kan etter hvert spise små mengder av mange ulike typer sunn, fast mat.

Kostråd etter en mageoperasjon avhenger av hvor omfattende kirurgisk inngrep du har gjennomgått. Nedenstående beskriver kostråd for pasienter som har fått fjernet hele magesekken (total gastrektomi). Det gjelder også inngrep som kalles gastrisk bypass hvor føden ledes forbi magesekken, samt inngrep der deler av magesekken fjernes (subtotal gastrektomi). I sistnevnte tilfeller vil kostrådene være mindre strikte.

Etter en gastrisk bypass/gastrektomi må kosten justeres i flere trinn. Du begynner med flytende kost, går over til moset konsistens og kan etter hvert spise små mengder av mange ulike typer sunn mat. Størrelsen på porsjonene kommer til å være mye mindre enn de du har spist tidligere. Du vil få råd fra sykehuset om hvor lenge du må stå på de ulike konsistensene.

De første 1-2 døgnene får du ikke spise i det hele tatt for ikke å skade sammensyingen i magesekken. Da får du intravenøs næring.

Generelle kostråd etter operasjonen

Etter gastrisk bypass omfatter kosten mat som er rik på protein og som inneholder få kalorier fra fett og sukker. Siden du spiser små mengder, er det viktig at den maten du velger, er næringsrik. Dessuten behøver du tilskudd på vitaminer og mineraler. Fortsatt har du stor frihet til å velge mat du kan kose deg med, du må bare lære deg ikke å spise for mye og risikere ubehagelige bivirkninger. 

Spis rolig og langsomt. Tygg maten godt. Det kan ta 20-30 minutter å spise et måltid. Du bør ikke drikke til måltidene siden risikoen for overfylning i magesekken da øker. Det er bare gjennom at du tilpasser deg den nye måten å spise på, at du kan overvinne problemene med den lille magesekken uten å plages med "dumping", smerte, kvalme og brekninger.

Neste side