Informasjon

Soppinfeksjon i munnen

Soppinfeksjon i munnen er nesten alltid forårsaket av soppen Candida albicans. Dette er en sopp som normalt finnes i munnen hos nær halvparten av oss - uten at den gir noen symptomer.

Hva kjennetegner soppinfeksjon i munnen?

Candidainfeksjon

Soppinfeksjon i munnen kjennetegnes vanligvis ved svie og ubehag i munnhulen, men noen pasienter har lite plager. Hvis du kikker inn i munnen, kan du ved soppinfeksjon se områder med hvitt belegg. Skraper du bort dette belegget, ser du at slimhinnen eller tungen under er skarpt rød og blør lett.

Det er heller ikke uvanlig at munnvikene er såre og skjøre (angulær cheilitt). Soppinfeksjon i munnhulen kan også ses som røde flekker uten hvitt belegg.

Soppinfeksjon i munnhulen kalles ofte trøske, eller på legespråket oral candidose.

Soppinfeksjon i munnen, årsaker

Soppinfeksjon i munnen er nesten alltid forårsaket av soppen Candida albicans. Dette er en sopp som normalt finnes i munnen hos nær halvparten av oss - uten at den gir symptomer. Det er først når forsvarssystemene våre svekkes, at denne soppen forårsaker sykdom. Årsaken til at forsvarssystemet svekkes, og soppen slipper til, kan være mange:

  • Munntørrhet - spyttet beskytter mot soppinfeksjon.
  • Dårlig ernæring og alvorlige sykdommer gir generelt nedsatt motstandskraft.
  • En rekke medikamenter kan også utløse en soppinfeksjon. Det gjelder spesielt antibiotika, glukokortikoider (steroider blant annet fra inhalator) og cellegift.
  • Irritasjon fra gebiss, særlig hvis det ikke rengjøres godt nok.
  • Det er heller ikke uvanlig at spedbarn får soppinfeksjoner i munnen uten at vi kjenner årsaken.

Soppinfeksjon i munnen, behandling

Det brukes anti-soppmidler til å behandle infeksjonen. Medisinen finnes som salve eller mikstur, beregnet for lokal bruk i munnen. Det vanligste, både for barn og voksne, er å bruke mikstur som inneholder soppmidlet nystatin (Mycostatin mikstur). Dosen er 1 ml 4 til 8 ganger daglig. Hver dose skal holdes så lenge som mulig i munnen før den svelges. Hos barn kan man pensle stoffet på slimhinnen med en q-tip. Hvis et ammende spedbarn får soppinfeksjon, bør også morens brystvorte behandles med soppkrem (klotrimazol krem).

Behandlingstiden ved sopp i munnhulen er vanligvis 1-2 uker, men varighet helt opp til 6 uker kan være aktuelt ved spesielt hissig infeksjon.

Dersom det også er soppinfeksjon i munnvikene, behandles det med klotrimazol krem som påsmøres 3-4 ganger daglig i 1-2 uker.

Ved alvorlige soppinfeksjoner benyttes sopptabletter (Diflucan®). Dette er en behandlingsform som ikke kan benyttes av gravide eller av barn under 1 år.

Ved soppinfeksjon hos personer som bruker gebiss, er grundig og hyppig rengjøring av gebisset viktig - særlig den delen som vender inn mot gummen. Man kan eventuelt rengjøre med klorhexidin. I mange tilfeller kan slik behandling gi kontroll over soppinfeksjonen. Om dette ikke hjelper, eller infeksjonen er hissig, kan man behandle med soppmiddelet nystatin som skissert ovenfor. Da er det viktig å ikke bruke klorhexidin, som vil motvirke nystatin. Tannprotesen bør brukes så lite som mulig til infeksjonen er tilhelet. Noen ganger er det nødvendig med en ny behandlingsomgang etter en liten stund.

Vil du vite mer?

  • Munntørrhet
  • Orofaryngeale soppinfeksjoner - for helsepersonell