Informasjon

Akalasi

Akalasi er en slags krampetilstand i nedre del av spiserøret som hindrer nedsvelging av mat og etter hvert drikke. Det finnes flere behandlingsmuligheter.

Hopp til innhold

Hva er akalasi?

Akalasi er en tilstand hvor unormal muskelaktivitet i nedre del av spiserøret hindrer mat og drikke fra å nå magesekken på normalt vis. Problemene med å svelge kan føre til at mat blir liggende i spiserøret, og dermed utvides nedre del av spiserøret. Mat som blir liggende i spiserøret, fører ofte til oppkast. Det er også større risiko for å få lungebetennelse dersom du lider av denne tilstanden, da mat oftere svelges vrangt og havner i luftrøret.

Akalasi
Akalasi

Tilstanden utvikler seg som regel gradvis og snikende med stadig større problemer med å svelge både fast og flytende føde. Sykdommen fører ofte med seg halsbrann/ brystbrann og ubehagsfølelse i brystet, eventuelt en følelse av oppfylthet. Dette ubehaget kan forsvinne hvis sykdommen får utvikle seg. Årsaken til dette er at spiserøret utvider seg. Det er også typisk at en "gulper" opp mer eller mindre ufordøyd mat, gjerne flere timer etter at en har spist. Vekttap er en annen vanlig følge av sykdommen.

Akalasi finnes hos ca. 10 av 100.000. Den debuterer hyppigst etter 60 års alder, og det er ingen kjønnsforskjell. Sykdommen kan debutere tidligere, også i barnealderen, men i praksis ikke før 7 års alder.