Informasjon

Perikoronitt

Perikoronitt er en betennelse i bløtvevet som omgir kronen på en tann som bare delvis er brutt frem. Oftest dreier det seg om en visdomstann i underkjeven.

Hva er perikoronitt?

Illustrasjon av perikoronitt
Illustrasjon av perikoronitt

Frembrudd av tenner foregår normalt uten nevneverdige symptomer, men det er imidlertid ikke alltid tilfelle. Perikoronitt er en betennelse i bløtvevet som omgir kronen på en tann som bare delvis er brutt frem. Oftest dreier det seg om en visdomstann i underkjeven. Tilstanden er forholdsvis vanlig.

Årsak

Perikoronitt oppstår når bakterier og matrester hoper seg opp under en flik av tannkjøttet som dekker en tann som bare delvis er vokst ut, ofte en tann som er fysisk hindret i å bryte helt frem. Betennelse fører til hevelse i denne fliken, noe som gir smerter, ømhet og dårlig smak som følge av at puss siver ut fra under fliken.

Diagnosen

Tilstanden oppstår hos en person med en ikke helt utvokst tann/ visdomstann. I forbindelse med betennelse i overliggende tannkjøtt utvikles smerter, ømhet, dårlig smak i munnen. I noen tilfeller kan betennelsen bli så kraftig at pasienten får vansker med å åpne munnen. Da foreligger uttalte smerter, rødhet, hevelse, det kan tømme seg puss, det kan være svelgevansker.

Ved undersøkelsen finner legen/ tannlegen de typiske forandringene. Ofte foreligger dårlig ånde. Samtidig foreligger det gjerne forstørrede og ømme lymfeknuter på halsen. Unntaksvis kan det være mer utbredte betennelsesforandringer.

Behandling

Pasienten bør henvises til tannlege. Formålet med behandlingen er å stanse den pågående infeksjonen og forhindre nye infeksjoner.

Dersom det foreligger bare en mild betennelse, kan det være nok behandling at tannlegen rengjør godt under tannkjøtt-fliken. Eventuelt kan du selv bruke en Q-tips dyppet i tre prosent vannstoffhyperoksyd og forsøke å rense under tannkjøttsfliken. Eventuelt får du en skyllesprøyte og sprøyter under tannkjøttsfliken to til tre ganger daglig med 0,12 prosent klorhexidin-munnskyllevæske. Er betennelsen mer omfattende, eller at rengjøring ikke er nok til å drive betennelsen tilbake, vil det være aktuelt å gi antibiotika, penicillin, og smertestillende.

Tannlege må avgjøre om det betente tannkjøttet bør fjernes, eller om fjerning av den underliggende tannen er nødvendig. Det siste kan være aktuelt dersom denne betennelsen kommer igjen flere ganger.

Prognose

Tilstanden kan være en engangshendelse, men i mange tilfeller er det en tilbakevendende tilstand. Stadige nye betennelser taler for at tannen bør fjernes. God tannhygiene med regelmessig tannpuss og eventuell rengjøring med tanntråd, kan forebygge tilbakefall.

Vil du vite mer?