Informasjon

Pulpitt - betennelse inne i tannen

Pulpitt er en betennelse i bløtvevet inne i tannen som vanligvis skyldes tannråte. Tilstanden kan i tidlige stadier gå tilbake med korrekt behandling.

Hva er pulpitt?

En tann består ytterst av emalje, dernest et beinliknende vev som heter dentin. I det indre av tannen er det bløtvev som inneholder små blodkar og nerver (pulpa). Blodkarene og nervene kommer inn i spissen av tannrøttene som stikker ned i den beinete delen av kjeven.

23487844
Pulpitt

Pulpitt er en betennelse i bløtvevet inne i tannen som vanligvis skyldes tannråte. Tilstanden kan i tidlige stadier gå tilbake - er reversibel - med korrekt behandling. Uten tidlig behandling lar tilstanden seg ikke snu - den er såkalt irreversibel - og vevet i pulpa dør (nekrose). Tilstanden kompliseres i noen tilfeller av bylldannelse (periapikal abscess).

Pulpitt er ikke uvanlig. Irreversibel pulpitt er en av de vanligste grunnene til at pasienter søker akutt tannlegehjelp for sterk tannpine.

Årsak

Tilstanden kan opptre når tannråte gjør pulpa sårbar for bakterieangrep. Bakterier og deres biprodukter trenger inn i tannens pulpa og fører til infeksjon. Mikrober kan også komme inn i pulpa gjennom de små hullene i tannens røtter, gjennom et brudd i en tann eller i forbindelse med tannlegebehandling. Pulpitt kan i sjeldne tilfeller skyldes bakteriespredning med blodet.

Reversibel pulpitt opptrer når tannråte griper over på pulpa. Tilstanden er forbundet med mild betennelse av pulpa. Ved irreversibel pulpitt foreligger betydelig betennelse i det trange pulparommet, og det kan oppstå skader som ikke lar seg rette opp. Trykket inne i pulpa øker, blodkarene klemmes av, blodsirkulasjonen stanser og vevet dør, det oppstår nekrose i pulpavevet.

Betennelsen i pulpa brer seg noen ganger til tannkjøttet og beinvevet rundt tannen, det oppstår en periapikal abscess. Dette er vanligvis en lokalisert infeksjon, bare i sjeldne tilfeller kan det forårsake en større og alvorligere infeksjon.

Symptomer

I de fleste tilfeller er utgangspunktet tannråte. Tidlig i sykdomsforløpet gir tilstanden tannpine i form av milde, kortvarige, ilende smerter som kan utløses av temperaturendringer, særlig kalde drikker eller søte eller sure fødeemner. Ubehandlet vil tilstanden kunne øke på og tannpinen blir sterkere.

Ved irreversibel pulpitt oppstår akutte og intense smerter. Smerten er gjerne vanskelig å lokalisere, den er vedvarende og dump. Den angrepne tannen er bankeøm. Ved bylldannelse hovner tannkjøttet og lokale lymfeknuter eser ut og blir ømme.

Tannlegen tar som regel røntgenbilder i forbindelse med utredningen.

Behandling

Ved reversibel pulpitt fjerner tannlegen tannråte og reparerer tannen med tannfyllinger. Ved irreversibel pulpitt består behandlingen i å bore gjennom tannen inn til pulpa, fjerne den betente og nekrotiserte pulpa (nerven), rengjøre rotkanalen og plombere den (rotfylling). Alternativt fjernes tannen. Det er utilstrekkelig dokumentasjon på om antibiotika hjelper mot smerter.

Dersom det foreligger periapikal abscess, vil tannlegen fjerne nekrotisk pulpavev, drenere puss og rekonstruere eller fjerne tannen. Hvis abscessen har spredt seg til tilliggende tenner eller dypere vev og forårsaker hudbetennelse (cellulitt), skal det gis antibiotika.

Prognose

Tidlig inngripen og behandling gir god prognose. I sjeldne tilfeller kan infeksjonen bre seg til bløtvevet utenfor tannen og beinvevet der tannen er festet. Det er en alvorlig tilstand som krever sykehusinnleggelse og operasjon.

Vil du vite mer?

  • Om tennene
  • Tannråte
  • Pulpitt - for helsepersonell