Informasjon

Kostholdsråd etter tarmkirurgi

Etter en operasjon på tarmen er det nødvendig å skåne tarmen de første dagene for ikke å rive opp det som er sydd sammen. Særlig der hele eller større deler av tykktarmen er fjernet, kreves en lengre omlegging og gradvis normalisering av kosten.

[imported]

Hopp til innhold

Magetarmkanalen

Fordøyelsessystemet

Fordøyelsessystemet begynner med munnen, spiserøret og magesekken. Fra magesekken fortsetter det over i tynntarmen, deretter tykktarmen for så å slutte med endetarmen. Mat og væske passerer gjennom disse organene mens maten fordøyes og løses opp til bittesmå partikler som lar seg absorbere fra tarmhulen og over i blodet. Ufordøyelige matrester omgjøres til avføring. Hver av delene i magetarmkanalen utfører spesifikke, og noen ganger overlappende, funksjoner.

Tykktarmen

Nedbrytningen av mat foregår i magesekken og tynntarmen. Opptaket av de fleste næringsstoffene skjer i tynntarmen. Også i tykktarmen (kolon) absorberes næringsstoffer og elektrolytter etter at bakterier i tarmen har bearbeidet maten. Den maten som ikke er absorbert i tynntarmen, kommer over i tykktarmen som en flytende masse. I tykktarmen absorberes mye av væsken slik at denne massen etter hvert blir fastere og blir til avføring.

Tykktarmskirurgi

Deler av tykktarmen fjernes ved avgrenset kreftsykdom i tykktarmen og ved andre sykdommer som bare angriper deler av tykktarmen, som for eksempel ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, divertikulitt. Etter at kirurgene har fjernet en del av tykktarmen (kolonreseksjon), sys begge endene av tykktarmen sammen.

Fjerning av hele tykktarmen, en total kolektomi, helbreder ulcerøs kolitt og familiær polypose, en arvelig tilstand der polypper som er forstadier til kreft, oppstår i hele tykktarmen. Etter en total kolektomi vil den nedre enden av tynntarmen, ileum, kunne sys sammen med endetarmen. Alternativt kan det anlegges en ileostomi, der tarmen ender ut gjennom et hull i magen og der avføring samles opp i spesialposer som er festet til åpningen. En ileostomi kan anlegges midlertidig eller permanent.

Kostråd etter fjerning av deler av eller hele tykktarmen kan variere fra pasient til pasient avhengig av hvilken type operasjon og pasientens generelle helsetilstand. Selv om de fleste vil være i stand til å gå tilbake til en nesten normal kost i løpet av noen uker til få måneder, så vil det være pasienter som behøver å legge om kosten for en lengre periode.

De første dagene etter operasjonen

Det å fjerne en del av eller hele den 1,5 meter lange tykktarmen medfører endringer i hvordan avføringen dannes. Ernæring, både umiddelbart etter operasjonen og på lengre sikt, krever spesielle tiltak.

De første dagene etter operasjonen vil en flytende kost sikre at ikke stingene går opp der tarmen er sydd sammen, og sårflaten får tilhele uten å bli irritert av stoffer i maten. Du starter gjerne med klare væsker. I løpet av få dager kan du vanligvis begynne å spise mykere mat som kremete supper, grøt, puddinger, melk og melkeblandinger. Etter hvert kan du begynne å spise fast føde, men du starter med mat som er lett å fordøye, som supper og smørbrød. Ny mat introduseres langsomt, en ny type om gangen for å unngå ubehagelige bivirkninger. De første 6-8 ukene etter operasjonen bør du spise fiberfattig mat for å unngå smerter, mye gass og diaré. Hvis tilfriskningen går greit, er det sjelden at det oppstår næringssvikt, særlig hvis det er foretatt en delvis reseksjon. Hvis den forsiktige normaliseringen av kosten skaper problemer, vil man midlertidig gi intravenøse oppløsninger som inneholder essensielle næringsstoffer som proteiner og fett.

Avføringshyppigheten etter kirurgi kan noen ganger være opptil 20 vandige tømninger per dag. Fordi kroppen taper elektrolytter og vann med den vandige avføringen, kan det oppstå forstyrrelser i elektrolyttbalansen og dehydrering (inntørking) de første dagene etter en operasjon på tykktarmen. Blodnivåene av natrium, kalium, kalsium og magnesium må kontrolleres daglig de første dagene etter inngrepet.

Å unngå dehydrering er den største utfordringen de første dagene etter operasjonen. Intravenøs væsketilførsel vil erstatte tapene inntil du klarer å drikke nok væske.

På lengre sikt

Over tid vil kroppen tilpasse seg tapet av deler av eller hele tykktarmen. Tynntarmen tar over funksjonen med å absorbere vann, og dehydrering blir etter hvert et mindre problem. Også opptaket av elektrolytter blir mer effektivt i tynntarmen. Ved fjerning av hele tykktarmen vil risikoen for ernæringsproblemer kunne vedvare i uker eller måneder.

For å lette overgangen til et normalt kosthold bør du følge noen enkle råd: Spis 5-6 små måltider eller snacks daglig i stedet for tre store måltider. Forsøk også å spise til omtrent samme tid hver dag. Spis langsomt og tygg maten grunndig for å lette fordøyelsen av maten. Sørg for å drikke rikelig med vann og påse at du tilfører kroppen nok mineraler (elektrolytter). I en kort periode kan inntak av sportsdrikker gjøre det enklere.

Visse typer mat kan forårsake gass og diaré eller gi ubehagelig lukt. Forsøk å unngå eller begrens følgende matslag: tørkede bønner, kålplanter, egg, løk, stekt feit mat og brusdrikker. Eksempler på vanlige luktfremkallende mattyper er fisk, asparges, noen krydder og sterke oster. Mat som disponerer for diaré, er frukt og rå grønnsaker, kaffe, mat med høyt sukkerinnhold og alkohol. Ellers, ikke spis for raskt, ikke bruk tyggegummi, ikke drikk med sugerør da slike ting kan gi ubehag.

Noen typer mat kan mildne ubehagelige symptomer og bidra til at du raskere blir frisk. Forsøk å spise yogurt, persille og drikke tranebær-juice, da det er mat som kan hjelpe til å kontrollere lukt og gass. Spis bananer, pasta, poteter, ris for å minske eventuell diaré.

Alle kirurgiske inngrep i bukhulen innebærer risiko for sammenvoksinger (adhesjoner) og innsnevringer (obstruksjoner) gjennom resten av livet. Sammenvoksinger i form av arrvev kan snøre av eller binde sammen strukturer i bukhulen. Innsnevringer av tarmen (tarmobstruksjon) som kan forårsake akutte episoder med magesmerter, blir vanligere med sammenvoksinger. Mange leger og pasienter finner at dette påvirker kostholdet. Mat, som rå grønnsaker, sopp, nøtter og frø kan vise seg å være tyngre å fordøye og bryte ned, og kan forårsake stans i tarmpassasjen og noen ganger kreve at slik mat fjernes fra kosten. Etter tykktarmskirurgi kan kosttilskudd og vitaminer kompensere for fraværet av slik mat.

Anbefalinger

Å unngå dehydrering og opprettholde en balansert kost kan være en utfordring både for pasienter og kirurger. Henvisning til en ernæringsfysiolog eller dietetiker før kirurgi kan være nyttig slik at pasienten på forhånd kan planlegge ut fra forventede kost- og ernæringsendringer. Særlig etter fjerning av hele tykktarmen kan reintroduksjon av mat kreve en veldig langsom tilpassing, og samarbeid med ernæringsspesialister er den beste måten å vurdere og korrigere eventuelle mangler. For pasienten vil det å følge rådene fra legen eller ernæringseksperten sikre den best mulige tilfriskningen.

Vil du vite mer?