Informasjon

Luft i magen

Alle promper. I gjennomsnitt skjer dette 10 til 20 ganger om dagen. Typiske tegn på luft i magen er promping eller raping, smerter og oppblåst mage.

Trangen til å slippe en fjert kan oppstå på de verst tenkelige tidspunkt - i et viktig møte, i en trang heis, ombord i et fly. Og skjønt det å slippe ut gass fra tarmen (flatus) vanligvis ikke er alvorlig, kan det oppleves svært flaut.

Noen mennesker sliter med store gassproblemer som plager dem det meste av tiden. I noen situasjoner kan luft som du ikke kan slippe ut, forårsake intense, kortvarige magesmerter.

Selv om du ikke kan stanse gassproduksjonen, finnes det tiltak som kan bidra til å redusere gassproduksjonen, lindre dine ubehag og forhindre at du bringes i forlegenhet.

Flatulens, propping, er forårsaket av gass i tarmen. Vanligvis produserer tarmene mellom 500 og 2000 ml gass per døgn, som sendes ut av anus med jevne mellomrom. Gassen, eller 'flatus', består av en rekke gasser inkludert metan, nitrogen og karbondioksid. Den varierende lukten avhenger av forholdet mellom gasser, som påvirkes av maten vi spiser.

Symptomer

For de fleste av oss er symptomer og tegn på mye gass i tarmen åpenbare. De består i:

  • Luftavgang. Frivillig eller ufrivillig luftavgang, enten som raping eller som flatus.
  • Smerter. Skarpe, trykkende smerter eller kramper i magen. Disse smertene kan opptre hvor som helst i magen, og de kan raskt endre lokalisasjon. Du kan også oppleve press i magen. Noen ganger kan smerten bli så intens at det føles som om noe er alvorlig galt. Når luftsmerter oppstår i øvre, venstre del av bukhulen, kan de mistolkes som å komme fra hjertet. Når smerten forekommer på høyre side, kan den mistolkes som å skyldes galleveissykdom eller blindtarmbetennelse.
  • Oppblåsthet. Magen eser ut. Du må kanskje løsne på buksespennen i løpet av dagen.
Neste side