Informasjon

Luft i magen

Alle promper. I gjennomsnitt skjer dette 10 til 20 ganger om dagen. Typiske tegn på luft i magen er promping eller raping, smerter og oppblåst mage.

Trangen til å slippe en fjert kan oppstå på de verst tenkelige tidspunkt - i et viktig møte, i en trang heis, ombord i et fly. Og skjønt det å slippe ut gass fra tarmen (flatus) vanligvis ikke er alvorlig, kan det oppleves svært flaut.

Noen mennesker sliter med store gassproblemer som plager dem det meste av tiden. I noen situasjoner kan luft som du ikke kan slippe ut, forårsake intense, kortvarige magesmerter.

Selv om du ikke kan stanse gassproduksjonen, finnes det tiltak som kan bidra til å redusere gassproduksjonen, lindre dine ubehag og forhindre at du bringes i forlegenhet.

Symptomer

For de fleste av oss er symptomer og tegn på mye gass i tarmen åpenbare. De består i:

  • Luftavgang. Frivillig eller ufrivillig luftavgang, enten som raping eller som flatus.
  • Smerter. Skarpe, trykkende smerter eller kramper i magen. Disse smertene kan opptre hvor som helst i magen, og de kan raskt endre lokalisasjon. Du kan også oppleve press i magen. Noen ganger kan smerten bli så intens at det føles som om noe er alvorlig galt. Når luftsmerter oppstår i øvre, venstre del av bukhulen, kan de mistolkes som å komme fra hjertet. Når smerten forekommer på høyre side, kan den mistolkes som å skyldes galleveissykdom eller blindtarmbetennelse.
  • Oppblåsthet. Magen eser ut. Du må kanskje løsne på buksespennen i løpet av dagen.
Neste side