Informasjon

Magetarmutredning, gastroenterologi

Gastroenterologi er læren om sykdommer i magen og fordøyelseskanalen.

Temaside om Korona

Hva er gastroenterologi?

 

Gastroenterologer har ekspertise i fordøyelsessykdommer. Selv om noen gastroenterologer driver privat praksis, jobber de aller fleste i sykehus. Mye utredning og behandling av magelidelser foregår derfor ved sykehusenes poliklinikker eller inne på sykehuset.

Gastroenterologi er læren om sykdommer i magen og fordøyelseskanalen. Det er en medisinsk spesialitet som befatter seg med sykdomstegn og sykdommer i spiserøret, magesekken, tolvfingertarmen, tynntarmen, tykktarmen, endetarmen, leveren, galleveiene, bukspyttkjertelen. Sykdommer kan være sår, betennelser, syreplager, svulster, gallestein, sirkulasjonsforstyrrelser.

Undersøkelse av fordøyelsessystemet

Utredning av mageplager består i klargjøring av sykehistorie, kroppsundersøkelse, laboratorieundersøkelser og bildediagnostikk.

Sykehistorien

Sykehistorien får magespesialisten rede på gjennom å intervjue deg. Innholdet i samtalen bestemmes selvfølgelig av dine aktuelle plager. Det overordnede målet for legen er å få en klar fremstilling av symptomenes art og hvordan de har utviklet seg over tid. Fremtredende symptomer kan være smerte, syreplager, kvalme, brekninger, oppfylthet, tidlig metthet, forstoppelse, diaré, luftplager, avmagring.

Legen vil i løpet av samtalen spørre deg ut om når plagene startet, hva de består i, hvordan de har utviklet seg, hva forverrer, hva lindrer, har du nattlige plager, hvordan er formen din, tidligere sykdommer, har du prøvd medisiner og hvordan har disse virket, hvordan fungerer du på jobben og/eller i det daglige, og andre mer detaljerte spørsmål knyttet til dine plager.

Tenk gjennom disse spørsmålene før du møter legen. Det kan gjøre det lettere for deg å svare på spørsmål, og du kan gi mer nøyaktige opplysninger. Det vil i sin tur bidra til at legen lettere finner fram til riktig diagnose og behandling.

Kroppsundersøkelsen

Den fysiske undersøkelsen konsentrerer seg om magen. Legen betrakter deg - ser du syk ut, er du avmagret, er du blodfattig, er det tegn til alkoholskader, har du gulsott, arr etter tidligere operasjoner. Legen kjenner på magen din - er det ømheter, oppfylninger, er leveren normalt stor. En viktig del av undersøkelsen er å kjenne opp i endetarmen, eventuelt å kjenne i underlivet til kvinner, for å få et inntrykk av nedre del av magen. Også øvrige deler av kroppen blir undersøkt.

Laboratorieundersøkelser

Legen kan velge fra et vidt spekter av prøver og undersøkelser. Vanligvis vil det bli tatt blodprøver, det testes på om det er blod i avføringen, urinen blir gjerne undersøkt. Noen ganger tas EKG. En lang rekke spesialundersøkelser finnes for utredning av mageplager.

Bildediagnostikk

Nøyaktige diagnoser innenfor fordøyelsessystemet krever som regel bilder fra "innsiden". Tradisjonelt har røntgen hatt en sentral plass i utredningen, men i dag har endoskopi på flere områder erstattet røntgen. Det gjelder undersøkelser av spiserør, magesekk, tolvfingertarm, tykktarm og endetarm. Endoskopi gjør det mulig ikke bare å se inn i kroppen, men det gjør det også mulig å ta vevsprøver av mistenkelige forandringer. Vevsprøver som senere kan granskes i mikroskop. Ultralyd er en annen metode som brukes hyppig i utredningen av magebesvær. Andre viktige, men ikke så hyppige brukte metoder, er CT, MR og scintigrafi. Andre undersøkelser kan også være aktuelle, avhengig av hva som feiler deg.

Vil du vite mer?