Informasjon

Testikkelbetennelse - orkitt

Orkitt er en betennelse i testikkelen. Tilstanden kan medføre at sædproduksjonen i den rammede testikkelen opphører, men nyere behandling gir raskere effekt og færre skader.

Hva er orkitt?

Mannlige kjønnsorganer

Orkitt er en betennelse i testikkelen (se tegningen). Sykdommen forekommer praktisk talt bare hos pasienter med kusma. Kusma er en virusinfeksjon som først og fremst medfører betennelse i ørespyttkjertelen (glandula parotis), noe som gir en karakteristisk hevelse på kinnet foran øret.

Kusmaviruset kan også føre til infeksjon i andre spyttkjertler i svelget, i bukspyttkjertelen, og i noen tilfeller kan det føre til hjernehinnebetennelse. Og det kan altså gi testikkelbetennelse.

Ved betennelse i testikkel er det oftest - i 75-95 prosent av tilfellene - kun den ene testikkelen som er rammet. Betennelsen fører til hevelse og delvis ødeleggelse av kjertelstrukturer i testikkelen. I den akutte fasen er testikkelen betydelig forstørret, varm og øm. Den mest akutte fasen av betennelsen varer vanligvis kun noen få dager. Etter gjennomgått infeksjon kan kjertelen være varig skadet, og den er ofte synlig mindre enn før infeksjonen.

Testikkel

Denne tilstanden er blitt meget sjelden fordi nesten alle barn i Norge vaksineres mot kusma i barnevaksinasjonsprogrammet. Vaksinen gir mer enn 90 prosent beskyttelse mot kusma, og dermed også mot orkitt. Dersom man likevel får kusma, er det kun fem prosent som også får betennelse i testikkelen.

Årsak

Både kusma og orkitt ved kusma forårsakes av kusmavirus. Viruset forårsaker betennelse som medfører at spyttkjertler og testikler svulmer opp, og de blir ømme og varme. Diagnosen stilles ved funn av de typiske symptomene og ved hjelp av blodprøver.

Bare i sjeldne tilfeller kan andre virus eller bakterier forårsake orkitt.

Behandling

De senere år er det blitt vanlig å behandle orkitt forårsaket av kusma med et virushemmende stoff som heter interferon alfa-2b. Forskning tyder på at denne behandlingen fører til at infeksjonen går raskere over, og at det blir mindre skade på testiklene.

I akuttfasen består behandlingen ellers av hvile og avlastning og smertestillende medisiner ved behov.

Vaksine i sped- og småbarnsalder forebygger sykdommen.

Prognose

Etter den akutte fasen går hevelsen og smertene tilbake i løpet av en til tre uker. Sykdommen kan medføre at testikkelen skades (blir mindre), og sædproduksjonen kan opphøre i denne testikkelen. Evnen til å få barn er imidlertid fortsatt bevart med én frisk testikkel. Produksjonen av mannlige kjønnshormon blir vanligvis ikke redusert. Ved kraftig betennelse i begge testiklene kan man risikere livsvarig sterilitet.

Vil du vite mer?

  • Kusma
  • Orkitt - for helsepersonell