Informasjon

Prostataoperasjon

Prostataoperasjon foretas ved godartet forstørret prostata som skaper store vannlatingsproblemer, og ved prostatakreft.

Hva er prostata?

Prostata-kjertelen kalles også blærehalskjertelen. Prostata befinner seg like under utløpet av blæra, slik at urinrøret går tvers gjennom kjertelen. Kjertelen har en støttefunksjon oppunder blæra, og den produserer også væske som blant annet ernærer sædcellene og bidrar til at sæden holder seg flytende og ikke klumper seg.

Prostata - hypertrofi

Prostatakjertelen vokser kraftig rundt puberteten til normal voksen størrelse. Men kjertelen fortsetter å vokse hele livet, og med økende alder kan svært mange oppleve problemer på grunn av forstørret prostata. De aller fleste opplever bare såkalt godartet og normalt forstørret prostata, dette kalles benign prostatahyperplasi. Men prostata kan også vokse på grunn av kreft. Prostatakreft er den hyppigste kreftformen hos menn. Det oppdages cirka 5.000 nye tilfeller i Norge hvert år, og risikoen for å få påvist prostatakreft i løpet av livet er omtrent 15 prosent.

Plagene ved forstørret prostata er en følge av at den øverste delen av urinrøret omsluttes av prostata. Når kjertelen vokser, vil denne delen av urinrøret etter hvert klemmes noe sammen, det blir litt trangere. Det fører til at kraften på urinstrålen avtar. Etter hvert kan det bli så stor motstand at du ikke klarer å tømme blæra fullstendig. Og når blæra ikke tømmes, blir den også raskere full: med andre hyppigere vannlatning. Mange blir plaget ved at de må opp om natta for å late vannet, og de merker også at det tar lenger tid å tømme blæra. Forstyrret nattesøvn er en hyppig årsak til at menn tar kontakt med lege for dette problemet.

Neste side