Informasjon

For tidlig utløsning - prematur ejakulasjon

For tidlig utløsning er at utløsningen skjer før begge partnerne ønsker det. Hos noen skjer det under de fleste samleier, noe som skaper bekymring, stress og ubehag.

Hva er tidlig utløsning?

Tidlig utløsning er sæduttømning som kommer tidligere enn ønskelig under samleie (prematur ejakulasjon). Det er store normale variasjoner, men dersom utløsningen kommer innen ett eller to minutter, regnes det som for tidlig. Tidlig utløsning kan skape bekymring, stress og ubehag dersom det skjer ved alle samleier. 

Mange menn får av og til utløsning tidligere enn ønskelig. Så lenge dette bare skjer nå og da, er det vanligvis ikke noe problem. Hvis du derimot ganske regelmessig får utløsning tidligere enn du og partneren ønsker - som for eksempel før samleiet begynner eller kort tid etterpå - så har du sannsynligvis tilstanden prematur ejakulasjon.

For tidlig utløsning er en vanlig seksuell forstyrrelse. Forekomstdata varierer, men noen eksperter tror dette rammer så mange som 20-30 prosent av alle menn. I en norsk spørreundersøkelse i 1987 og 1997 var prematur ejakulasjon det hyppigst forekommende seksuelle problemet. Selv om det er et vanlig problem som kan behandles, føler mange menn forlegenhet ved å snakke med eller søke hjelp hos legen for dette. 

Tidligere trodde man dette var et rent psykisk fenomen, men eksperter mener at biologiske faktorer også spiller en rolle. Hos noen menn er for tidlig utløsning også knyttet til problemer med å få reisning, erektil dysfunksjon.

Det finnes behandling mot for tidlig utløsning. Medisiner, psykologisk rådgiving og læring av seksuelle teknikker som forsinker utløsningen, kan bedre din og din partners seksuelle opplevelser. For mange menn er en kombinasjon av flere behandlinger nyttig. 

Neste side