Informasjon

Onani

Onani er seksuell nytelse som du gir deg selv. Noen onanerer ofte, andre sjelden. Det er ikke farlig å onanere mye, tvert imot kan det dempe stress, frigi endorfiner, og redusere risikoen for risikofylt sex.

Hva er onanering?

Andre betegnelser på denne aktiviteten er masturbasjon, eller å runke. Det kan gjøres på forskjellige måter. Vanligvis innebærer det å berøre seksuelle deler mens vi tenker seksuelle tanker eller fantaserer.

Jenter og kvinner kan vanligvis onanere ved å gni, stryke eller presse på klitoris. Klitoris er den mest følsomme seksuelle delen hos kvinnen. Hun kan også berøre brystene sine og andre følsomme områder av kroppen.

Mannen onanerer vanligvis ved å gni og pumpe sin penis. Mest følsom er den fremste delen av penis, penishodet.

Hvem onanerer?

Onanering omtales ofte som å leke med seg selv. Folk begynner ikke nødvendigvis å onanere når de kommer i puberteten. Noen mennesker onanerer så godt som aldri, mens andre onanerer ofte. Det varierer med hvordan en person føler for det. Mange onanerer selv om de er i et forhold med noen. Onaneringen kan vare så lenge som du ønsker, men vanligvis onanerer folk i noen få minutter til inntil en halv time.

Menn onanerer vesentlig oftere enn kvinner. I en undersøkelse utført av Norstat, der kun 19 prosent av de som ble spurt, svarte, så anga 22 prosent av menn at de gjør det daglig og 82 prosent sa at de onanerer ukentlig eller oftere. I den samme undersøkelsen svarte 20 prosent av kvinnene at de onanerer to-tre ganger i uken, mens 23 prosent av kvinnene svarte at de sjelden eller aldri gjør det.

Er det galt å onanere?

Nei, det er det ikke. Det er en helt normal måte å utforske kroppen din på og oppdage hva som føles godt for deg. Enkelte gutter/menn onanerer nesten hver dag, mens noe færre jenter/kvinner gjør det. Ikke alle onanerer, så det er ingen grunn til å gjøre det om du ikke føler for det. Det er ingen fysisk grunn til at du skal eller ikke skal onanere.

Er det usunt å onanere?

Det er ikke sant at du vil bli blind av å onanere, eller at du vil bli svak og få dårlig helse. Det er ikke mulig å onanere for mye, men du bør selvfølgelig stanse hvis du begynner å bli sår. Noen mener at hvis en mann ikke onanerer, så vil hans testikler fylles opp med spermier. Det er ikke sant, spermiene tas bare opp i kroppen. Det er heller ikke sant at kvinner som tenker på sex eller onanerer, er "lette på tråden".

Onanering kan være godt for deg. Det hjelper til å dempe stress og får kroppen din til å skille ut endorfiner, kroppens vellyst-hormoner. Det kan også redusere risikoen for at du innlater deg på risikofyllt sex. Siden onanering ofte gir deg orgasme, vil sexlysten etterpå dempes. Onanering er dessuten trygg sex og kan være et alternativ til seksuelt samleie. Menn som plages med fortidlig utløsning, kan ved å onanere og få sæduttømning noen minutter før seksuelt samleie, ha større mulighet for å forsinke utløsningen under samleiet.

Er det farlig å putte en gjenstand inn i skjeden?

Du kan gjøre det du har lyst til, så lenge som det ikke er smertefullt og du er sikker på at du kan ta det ut igjen slik at det ikke blir igjen inne i skjeden. Du må heller ikke stikke spisse eller skarpe gjenstander inn i skjeden. Noen gjenstander kan ha bakterier på seg, noe som i verste fall kan forårsake infeksjon i skjeden. En god regel kan være at du ikke bør putte noe i skjeden som du ikke ville puttet i munnen. Hvis du er i tvil, kan du jo dekke gjenstanden med en kondom.

Vil du vite mer?