Informasjon

Epikondylalgi (epikondylitt)

Epikondylalgi forekommer i to utgaver og kalles tennisalbue eller golfalbue. Selv om navnene tyder på sportslige årsaker, er dette bare unntaksvis forklaringen.

Hva er epikondylalgi?

Epikondylalgi er en smertetilstand i albuen som skyldes overbelastning av senefester, vanligvis som følge av gjentatte, ensidige bevegelser over tid. Tilstanden finnes i to forskjellige varianter:

  • Tennisalbue, lokalisert på yttersiden, kalles på fagspråket lateral epikondylalgi
  • Golfalbue, på innsiden av albueleddet, kalles medial epikondylalgi

Navnene indikerer hvilke idretter som disponerer for de to tilstandene, men de aller fleste som får epikondylalgi, er ikke idrettsutøvere. Mange får epikondylalgi i sitt yrke. Det er mange yrkesgrupper som rammes, for eksempel håndverkere, kontorarbeidere, butikkmedarbeidere eller frisører.  

Smertene kan komme noen dager etter en akutt eller langvarig overbelastning. Det er vanlig å ha smerte når man griper på ting som har litt tyngde og prøver å løfte dem opp. Plagene kommer i form av murrende verking eller smerter på den ene siden av albuen, oftest på utsiden, ofte med utstråling nedover underarmen mot håndleddet. Funksjonen i armen blir rammet; det kan være vanskelig å skjenke, holde en kopp, drikke; og arbeid med hånden kan bli problematisk. Enkelte har hatt milde plager i flere måneder og oppsøker lege fordi de ikke blir bra av seg selv.

Tennisalbue er en meget vanlig tilstand og forekommer omtrent tre ganger hyppigere enn golfalbue.

tennisalbue
Neste side