Informasjon

Fritt benlegeme i albuen

I albuleddet og andre ledd i kroppen kan det oppstå betennelse og skader i leddbrusken og underliggende bein. En tilstand som betegnes osteokondritt. Dette kan medføre at en beinbit sprenges løs og blir liggende fritt bevegelig inne i leddet, noe som kan gi smerter og låsninger.

Hva er fritt benlegeme i albueleddet?

Skade eller henfall av leddbrusk og underliggende bein kalles på fagspråket en osteokondritt. Det kan resultere i at en liten bit av beinvevet eller brusken løsner. Tilstanden kalles da osteochondritis dissecans. Dette frie benlegemet eller benfragmentet kan komme i klem mellom leddflatene i albuleddet og både forårsake smerter og låsninger. En låsning betyr at leddet ikke kan strekkes helt ut eller bøyes maksimalt. Osteokondritt forekommer oftest i kneleddet, men dette kan også skje i andre ledd som hofteledd, ankelledd, ledd i foten og som omtalt her, i albuleddet.

Kne - osteochondritt

I den tidlige fasen utløses smerter i leddet ved belastning eller når leddet bøyes eller strekkes helt ut. Etter en tid kan låsninger oppstå i det aktuelle leddet. Når albuen er rammet, er vanlige symptomer albuesmerter, låsningsfenomener, hevelse og følelse av at albuen svikter.

I Norge forekommer anslagsvis ca. 200 tilfeller med osteokondritt per år. Pasienten er ofte i 10-20 års alderen.

Årsak

Årsaken er ukjent. Det er mulig lidelsen skyldes en kombinasjon av en skade og forbigående nedsatt blodtilførsel til leddet. Låsningene skyldes frie beinbiter i leddet som hindrer bevegeligheten, på samme måten som om en gjenstand kommer i mellom når en skal lukke døren.

Skade av bruskflatene i leddet og arvede egenskaper kan være risikofaktorer.

Diagnosen

Opplysninger om smerter og låsninger i leddet gir legen mistanke om tilstanden. Ved undersøkelse av leddet kan legen finne hevelse, låsninger og smerter ved trykk på leddet. Ingen laboratorieprøver har verdi for å stille diagnosen. Røntgen av leddet kan vise det løse fragmentet, men røntgenundersøkelsen kan lenge også være negativ, det vil si at den viser ikke noe galt. CT og spesielt MR er bedre bildeundersøkelser til å påvise osteokondritt, eventuelt funn av fritt benlegeme.

Ved sterk mistanke om tilstanden utføres artroskopi. Gjennom et snitt i huden fører man inn et skop (kikkerør) i leddet. Via skopet kan man dermed både se og fjerne løse legemer.

Behandling

Hensikten med behandlingen er å lindre plagene. Hvile og avlastning er hovedbehandlingen så lenge det løse legemet fortsatt sitter på plass i leddbrusken. Smertestillende tabletter kan eventuelt brukes. Avlastning i gips kan bli aktuelt.

Ved kirurgi blir det frie legemet i leddet enten satt på plass (dersom de er store), eller fjernet (dersom de er små). Som nevnt over, kan inngrepet i de fleste tilfeller gjøres i lokalbedøvelse med et artroskop.

Prognose

Plagene vil oftest forsvinne etter avlastning eller operasjon. Slitasjegikt i leddet (artrose) kan oppstå etter en tid, men dette er ikke regelen.

Vil du vite mer?

  • Artroskopi
  • Osteochondritis dissecans - for helsepersonell