Informasjon

Operasjon av karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelen er en senekanal i håndleddet der medianusnerven kan bli klemt, noe som fører til smerter og svakhet i hånd og fingre. En enkel operasjon kan fjerne presset mot nerven og helbrede tilstanden.

Karpaltunnelen er en senekanal - en hylse, seneskjede, som omgir senene i håndleddet. Dersom det blir hevelse i denne uelastiske senekanalen, kan strukturene som går gjennom kanalen, bli mer eller mindre klemt. Den mest følsomme strukturen er medianusnerven. Når denne nerven blir klemt slik at det fører til nummenhet, svakhet og/eller ubehag/smerter i håndledd, fingre (tommel, peke-, lang- og halvparten av ringfingeren) eller hånd, kalles tilstanden karpaltunnelsyndrom.

I startfasen anbefales avlastning med skinne som stabiliserer håndleddet. Det er vanlig å bruke denne mest om natten, men den kan også brukes på deler av dagen i tillegg. Unngå kontinuerlig bruk om mulig, for å opprettholde håndleddets bevegelighet. Hvis du er overvektig, kan plagene lindres over tid dersom du går ned i vekt. Men dersom plagene er langvarige og/eller sterke og behandling med skinne og eventuelt vektreduksjon ikke gir tilstrekkelig bedring, anbefales operasjon.

Operasjon

Operasjonen utføres i lokalbedøvelse, det vil si at lokalbedøvende væske sprøytes inn under huden over karpaltunnelen i håndleddet. Deretter åpnes huden over seneskjeden i et 3-4 cm langt snitt slik at medianusnerven og senehinnen blir synlig. Senehinnen spaltes deretter og man får trykkavlastning for nerven.

Senehinnen forblir spaltet, mens huden sys sammen. Deretter bandasjeres såret med en stram bandasje som skal forhindre blødning og hevelse. Etter 3 dager skiftes til en lettere og mindre stram bandasje.

Se beskrivelse av operasjonen på nettsiden til Universitetssykehuset Nord-Norge.

Etter operasjonen

Etter operasjonen skal man straks starte med aktive bevegelser av fingrene, men unngå tyngre belastninger eller løft de første 6 ukene.

Stingene fjernes etter 12-14 dager. På dette tidspunktet kontrolleres også funksjonen og følesansen i hånden.

Det er vanligvis behov for sykmelding, men det er avhengig av type arbeid du utfører og muligheter for å jobbe hjemmefra og uten å belaste hånden. I løpet av de første to ukene bør du unngå fysiske belastninger generelt og spesielt på den opererte hånden. Tunge belastninger på den opererte hånden må du unngå i minst 6 uker etter operasjonen.  

Infeksjoner kan forekomme etter inngrepet. Det er viktig å ta kontakt dersom det blir økende smerter og rødfarge, hevelse, puss, eller eventuelt feber. En annen uønsket, men forholdsvis sjelden bivirkning er noe som kalles regionalt smertesyndrom: det vil si unormalt mye smerter, hevelse og stivhet, misfarging av huden og økt svettereaksjon i området.

Resultatene av inngrepet viser seg ofte raskt med lindring av smerte allerede første dag. Nedsatt følelse og eventuelt svekket kraft i hånd eller fingre kan vedvare uker til måneder. Noen få opplever komplikasjoner med vedvarende smerter i området rundt operasjonssåret. Disse plagene går vanligvis over innen det har gått ett år.

Vil du vite mer?