Informasjon

Albuebrudd i caput radii

Albuebrudd kan forårsake ulike typer brudd i overarmsbenet og underarmsbena. Brudd i caput radii, hodet på spolbenet, er den hyppigste typen albuebrudd hos voksne.

Albuen og caput radii

Underarmen består av to bein: spolebeinet (radius) på tommelsiden og albuebeinet (ulna) på lillefingersiden. Disse to beina danner ledd med overarmsbeinet (humerus) i albuen og med håndrotsbeina i håndleddet. Beina holdes fast sammen av bindevev. Se røntgenbilder av et normalt albueledd forfra og fra siden nedenfor:

Radius nr. 4
Radius nr. 2

Det skiveformede radiushodet (caput radii) danner ledd med capitellum på humerus. Brudd i radiushodet kan inndeles i flere undertyper (Mason type I til IV) og er det hyppigste (30 prosent) albuebruddet blant voksne.

Skademekanisme

Som regel oppstår brudd i radiushodet etter fall på utstrakt arm, gjerne med armen innadrotert (pronert). Det gir akutt trykk mot radiushodet, og det kan brekke. Sjeldnere kan skaden skyldes direkte slag mot albuen.

Diagnosen

Det oppstår umiddelbart smerte og etter hvert hevelse i området. Ved trykk mot øvre del av radius er det ømhet. Smerten øker ved utover- eller innoverrotasjon av underarmen. Legen må undersøke om det foreligger samtidig skade av skulderledd og håndledd. Det må også utelukkes skade på nerver og blodåre, selv om dette er sjelden ved brudd i caput radii.

Røntgen vil kunne bekrefte diagnosen, men brist kan være vanskelig å se. Noen ganger er det nødvendig å utfylle undersøkelsen med CT-bilder.

Behandling

Målet med behandlingen er å oppnå tilheling av bruddet i god stilling og gjenvinning av normal funksjon. Avhengig av typen brudd er behandlingen enten konservativ eller operativ. Brudd som står i god stilling, eller som ikke medfører feilstillinger i leddet, behandles konservativt. Alle andre brudd opereres.

Konservativ behandling

Vanlig behandling er avlastning i fatle eller liknende i inntil 1 uke. Deretter starter du forsiktig med bevegelsestrening så snart smertene tillater det. Du bøyer og strekker, roterer innover og utover i albuen.

Kontroll utføres vanligvis etter 1 og 3 uker. Hvis det er mistanke om sperret bevegelse ved 3-ukers kontrollen, vurderes operativ behandling.

Operativ behandling

Vanligvis velger man å fjerne radiushodet. I spesielle tilfeller fester man et eventuelt større avbrekt beinstykke med miniskruer eller pinner. Det er nå stadig vanligere å erstatte radiushodet med en protese.

Prognose

Enkelte får redusert evne til å strekke ut og rotere i underarmen. Dersom radiushodet fjernes, får noen en skjevstilling i albuen (vinklet utover). Noen kan få plager fra håndleddet etter operasjonen, men dette er oftest forbigående. De fleste pasientene blir fornøyde med resultatet.

Vil du vite mer?