Om lårbeinet
Lårbeinet (femur) er kroppens lengste bein og er et typisk rørbein. Den øverste delen, lårhalsen, er vinklet, og leddhodet danner ledd med hofteskålen (acetabulum) på hoftebeinet (ileum). Den lange, midtre delen av lårbeinet, skaftet, går i sin nedre del over i et bredere parti, som danner kneleddet sammen med leggbeina.
![]() Lårbeinet (femur)
|
![]() |
Skademekanisme
Brudd i nedre del av lårbeinet forekommer relativt sjeldent. Vanligvis oppstår disse bruddene ved større ulykker og skader (høyenergitraumer) eller hos personer med beinskjørhet.
Diagnosen
Får å fastslå diagnosen er det nødvendig med røntgenunderøkelse av lårbeinet og kneet. Røntgenbildene viser om det er brudd eller ikke og nøyaktig hvor et eventuelt brudd er.
Behandling
Hvilken behandling som er aktuell for deg, avhenger først og fremst av hvordan røntgenbildene av bruddet ser ut.
De fleste brudd kan behandles med gips. Hensikten med gips er at beinet skal få være helt i ro slik at det gror ordentlig på plass. For at resultatet skal bli tilfredsstillende, er det nødvendig at gipsen går fra langt oppe på låret til ankelen eller tåballene. Dersom du får svært sterke smerter i låret, leggen eller foten etter at gipsen er lagt på, kan det hende at den er blitt for trang. Du bør da oppsøke lege snarest. Det samme gjelder dersom tærne dine blir svært bleke eller blå.
Vanligvis blir du tatt tilbake til kontroll en og tre uker etter at gipsen er lagt på. Den kan som regel fjernes etter omkring 8 uker. Deretter kan du forsiktig begynne å belaste beinet.
Ved enkelte bruddtyper er det ikke nok å legge gips. For at bruddendene skal gro fint sammen, kan det være nødvendig med operasjon. Under operasjonen blir bruddet satt sammen enten ved hjelp av små plater eller det blir skrudd sammen. Etter en slik operasjon er det viktig at du ikke står på beinet med full tyngde de første 8 ukene. I denne perioden anbefales det sterkt at du går regelmessig til fysioterapi for å vedlikeholde og trene opp muskulaturen.
Prognose
De aller fleste opplever få problemer etter at bruddet har grodd. Det kan imidlertid ta en god stund å gjenvinne normal styrke i låret etter at gipsen er tatt av.
Noen kan bli plaget med stivhet og smerter i kneleddet. En sjelden gang kan blodårer og nerver bli skadet samtidig som bruddet oppstår. Slike skader tilheler ikke så lett, og det kan oppstå muskelsvakhet og nummenhet i leggen og foten.
Vil du vite mer?
- Gipsbehandling, mulige komplikasjoner
- Gipsbehandling - stell av gipsen
- Røntgen av skjelettskader
- Generelt om beinbrudd
- Brudd i distale femur - for helsepersonell