Informasjon

Leggbrudd hos småbarn

Brudd på leggen er ikke helt uvanlig hos barn i alderen 1 til 3 år. Det er fare for å overse slike brudd, da de ikke alltid er synlige på de første røntgenbildene.

Hva er et leggbrudd hos småbarn?

Normalt røntgenbilde av legg
Normalt røntgenbilde av legg

Dette er en type brudd som oppstår i nedre del av leggen, i skinnebeinet (tibia), hos småbarn. Bruddet skyldes som regel et fall der nedre del av leggen vris.

Slike leggbrudd forekommer oftest hos førskolebarn og presenterer seg gjerne i form av halting. Mest typisk ses bruddet hos barn i alderen 1-3 år som nettopp har begynt å gå (toddler's fracture). I mange tilfeller er det ingen som har observert skaden. Slike brudd kan imidlertid forekomme hos barn helt opp til 6-årsalderen.

Diagnosen

Plutselig oppstått halting hos et småbarn gir mistanke om tilstanden. Røntgenbilder vil i de fleste tilfeller bekrefte diagnosen. Andre prøver har liten verdi, men ved usikkerhet om diagnosen - det vil si ingen klare røntgenfunn - vil det være aktuelt å ta en del enkle blodprøver for å utelukke beinbetennelse (osteomyelitt).

Noen ganger er røntgenbildet tilsynelatende normalt. Dersom det likevel mistenkes brudd, anbefales det å gjøre ny røntgenundersøkelse etter 7-10 dager.

Behandling

Selv om disse bruddene er stabile, så er de smertefulle, noe som vises ved at barnet halter eller nekter å gå på beinet. Behandlingen innebærer vanligvis at det legges enten en lang gips fra låret og ned, eller en gips som går fra nedenfor kneet. Barnet går med gips i 3-6 uker.

I noen tilfeller kan diagnosen være usikker fordi røntgen ikke gir et klart svar. I slike tilfeller vil legen ofte legge en gips under foten og på baksiden av leggen (gipslaske) og som holdes fast med elastisk bandasje.

Prognose

Prognosen er god. Selv i de tilfeller der et slikt brudd blir oversett, så oppstår det så godt som aldri noen komplikasjoner.

Vil du vite mer?