Informasjon

Navicularebrudd - tretthetsbrudd i foten

De fleste brudd i naviculare-beinet i foten er såkalte tretthetsbrudd eller stressbrudd. Tilstanden utvikler seg ofte vagt, og det kan ta lang tid før diagnosen stilles.

Naviculare

Naviculare-beinet (båtbeinet eller os naviculare) befinner seg i foten foran ankelbeinet (talus) og på innsiden av foten (se tegning, bein nr. 5). Det danner ledd med flere andre mindre bein i foten (se røntgenbilde). Navicularebrudd kan oppstå som følge av skade eller overbelastning, dette siste omtales som tretthetsbrudd eller stressbrudd og er den klart hyppigste årsaken til navicularebrudd.

Ankelskjelett side, naviculare er nr. 5.

Tretthetsbrudd kan lett overses i måneder når tilstanden er et resultat av overbelastning. Studier har vist at det gjennomsnittlig går 4-7 måneder fra symptomene oppstår og til diagnosen er stilt. Tretthetsbrudd forekommer oftest blant unge idrettsutøvere og mosjonister som utsetter seg for betydelige vektbærende belastninger på føttene. Gjentatte sammentrekninger av muskler festet til naviculare-beinet, og vektbelastning uten tilstrekkelig hvile, medfører en unormal høy belastning som kan gi et tretthetsbrudd.

Det skilles mellom tre ulike typer brudd i naviculare - dorsalt cortikalt avrivningsbrudd; tuberositasbrudd (festet for en viktig sene) og corpusbrudd, som ofte forekommer sammen med andre brudd i mellomfoten.

Navicularebrudd er forholdsvis sjeldne brudd.

Neste side