Informasjon

Brudd i talus, ankelbeinet/vristbeinet

Foten består av 26 bein, et av dem er talus, ankelbeinet / vristbeinet, som danner ledd med en rekke av de andre bena. Ved brudd i talus oppstår ofte ujevnheter i leddflaten som krever operativ behandling.

Foten

 

Foten består av totalt 26 bein. I bakfoten finnes hælbeinet (calcaneus) og ankelbeinet eller vristbeinet (talus). I midtfoten finnes båtbeinet (naviculare), kube-beinet (cuboideum) og tre såkalte cuneiforme-bein. Fremfoten består av fem mellomfotsbein (metatarser) og 14 tåbein (falanger). Rørknokler som metatarser og falanger har en indre (proksimal) og en ytre (distal) ende. Den midtre delen er smal og lang (skaftet), og de ytre delene er fortykkede. Den proksimale enden kalles basis, og den distale benevnes caput.

Cirka 10 prosent av alle beinbrudd forekommer i foten.

Diagnosen

Brudd i foten skyldes en eller annen form for skade. Det oppstår smerter, hevelse og nedsatt funksjon. Ved undersøkelse kan man se hevelse, hudblødning, eventuelt skjevstilling eller åpent sår. Legen kan påvise ømhet, eventuelt ustabilitet og "knitring" mellom bruddendene. Bevegelsesutslag og leddfunksjon blir testet. Det er viktig at legen også kontrollerer sirkulasjonen og nervefunksjonene i foten.

Røntgen bekrefter diagnosen. Brudd i fotens metatarser og falanger kan være vanskelige å påvise hos barn på grunn av de mange vokstsentrene. I slike tilfeller er det nødvendig å sammenligne med bilder av den andre foten. Annen bildediagnostikk kan noen ganger være nødvendig, eks. scintigrafi, CT, MR, ultralyd.

Behandling

Målet er å sikre god tilheling og gjenvinning av normal funksjon. Førstehjelp kan begrense skadeomfanget: Nedkjøling, immobilisering, heve foten og smertestillende.

Talus er et ben som beskrives med følgende deler: Collum, corpus, lateral prosess, posterior prosess. Det finnes flere typer talusbrudd.

Collum- og corpusbrudd er de vanligste talusbruddene og kan føre til at beinet er kommet ut av stilling (subtalar luksasjon). Brudd som er ute av stilling, krever vanligvis operasjon og innvendig fiksasjon. Brudd som ikke er ute av stilling, behandles med en ikke-vektbelastende kort gips i 6-10 uker.

Brudd i laterale prosess er en bruddtype som tidligere var sjelden, men som er blitt vanligere fordi den ofte oppstår ved snowboardkjøring. Behandling innebærer immobilisering uten vektbelastning. Brudd med feilstilling kan kreve operasjon og feste av bruddet med pinner/skrue.

Brudd i posteriore prosess oppstår som følge av plutselig nedoverbøyning av foten eller gjentatte bevegelser, særlig blant idrettsutøvere som danser eller sparker. Diagnosen kan være vanskelig å stille fordi funn ved legeundersøkelsen er vage, og røntgen er som regel normal. Behandling innebærer immobilisering med enten delvis eller full vektbelastning. Bruddet kan ofte forveksles med et ekstrabein som befinner seg her (os trigonum).

Andre brudd i foten

Komplikasjoner og prognose

Trykksyndrom (kompartmentsyndrom) som følge av kraftig hevelse i foten, er den alvorligste akutte komplikasjonen til brudd i foten. Vanligvis er det forbundet med midtfot-brudd som følge av en knusningsskade. Det medfører markert hevelse (tidlig) og skader på blodårer og nerver (sent).

Senere komplikasjoner er slitasjeforandringer, manglende tilheling (pseudartrose), ustabil fot og/eller gangvansker.

Prognosen er god dersom man blir behandlet riktig og med tilfredsstillende resultat i akuttfasen.

Vil du vite mer?