Informasjon

Hvordan behandles aksial spondyloartritt (Bekhterev)?

Behandling av aksial spondyloartritt, tidligere kalt Bektherevs sykdom, er en kombinasjon av egenbehandling og periodevis bruk av medisiner. Målet er blant annet å lindre smerter og stivhet, og dempe leddbetennelser.

Aksial spondyloartritt ble tidligere kalt Bekhterevs sykdom. Det er en betennelsessykdom i ryggen som i medisinsk terminologi også kalles ankyloserende spondylitt. 

Det finnes ingen behandling som kan helbrede aksial spondyloartritt. Målet med behandlingen er å lindre smerte og stivhet, dempe leddbetennelser, hindre feilstillinger, hindre tilstanden fra å bli verre samt å gjøre det mulig å fortsette med daglige aktiviteter.

Hva kan du gjøre selv?

Den viktigste behandlingen av aksial spondyloartritt er det du selv gjør. Regelmessig fysisk aktivitet er første bud. Aktivitet minsker risikoen for smerter og tilstivninger i ryggen. Det anbefales kontakt med fysioterapeut for veiledning. 

De første øvelsene bør du gjøre allerede om morgenen, gjerne etter en varm dusj. Ryggøvelser er spesielt viktige, særlig strekkeøvelser og trening som øker bevegeligheten. Regelmessige pusteøvelser for å unngå tilstivninger i brystkassen er også viktig. Svømmetrening i oppvarmet basseng er en utmerket aktivitet for pasienter med aksial spondyloartritt. 

Du bør lære deg hensiktsmessige og varierte arbeidsstillinger. Unngå å bli sittende lenge i ro i samme stilling.

Dersom bryst- og ribben blir betent kan det føre til nedsatt lungekapasitet og dermed økt risiko for lungeinfeksjoner. I tillegg har pasienter med aksial spondyloartritt noe økt risiko for å få hjerte- og karsykdom på sikt. Både av hensyn til hjerte og lunger er det svært viktig at du ikke røyker. 

Neste side