Informasjon

Hvordan behandles Bekhterevs sykdom?

Behandling av Bektherevs sykdom er en kombinasjon av egenbehandling og periodevis bruk av medisiner. Målet er blant annet å lindre smerter og stivhet, og dempe leddbetennelser.

Temaside om Korona

Det finnes ingen behandling som kan helbrede Bekhterevs sykdom. Målet med all behandling av Bekhterevs sykdom er å lindre smerte og stivhet, dempe leddbetennelser, hindre feilstillinger, hindre tilstanden fra å bli verre og å gjøre det mulig for deg å fortsette med dine daglige aktiviteter.

Hva kan du gjøre selv?

Den desidert viktigste behandlingen av Bekhterevs sykdom er det du selv gjør. Regelmessig fysisk aktivitet er første bud i behandlingen. Aktivitet minsker risikoen for smerter og tilstivninger i ryggen. Du bør ha jevnlig kontakt med fysioterapeut som kan veilede deg i hvilke øvelser du bør gjøre.

De første øvelsene bør du gjøre allerede om morgenen, gjerne etter en varm dusj. Ryggøvelser er spesielt viktige, særlig strekkeøvelser og trening som øker bevegeligheten. Regelmessige pusteøvelser for å unngå tilstivninger i brystkassen er også svært viktig. Svømmetrening i oppvarmet basseng er en utmerket aktivitet for Bekhterevspasienter.

Du bør lære deg hensiktsmessige arbeidsstillinger når du jobber, og du bør helst ha et fysisk aktivt yrke med varierte arbeidsstilinger. Unngå å bli sittende lenge i ro i samme stilling.

På grunn av risikoen for lungeinfeksjoner og nedsatt lungekapasitet, er det svært viktig at du ikke røyker dersom du har Bekhterevs sykdom.

Neste side