Informasjon

Bekhterevs sykdom

Bekhterevs sykdom rammer ledd i bekkenet, ryggen, kroppens store ledd og senefester. Det er en tilstand som er mer preget av stivhet enn smerter. Hovedbehandlingen er fysisk aktivitet.

Hva er Bekhterevs sykdom?

Bekhterevs sykdom er en kronisk revmatisk betennelse. Ledd og sener i ryggen, bekkenet og brystkassen blir først og fremst angrepet. Kjeveledd, skuldre, hofter og knær kan også angripes. Mange får betennelser i senefester.

9202-2-id46-bekkenring.jpgDe vanligste plagene er smerte og stivhet i ryggen, ofte i korsryggen og opp mellom skulderbladene. Korsryggssmerter finnes hos 80% av pasientene, betennelsesforandringer i ileosakralleddene (mellom korsbein og hoftebein) er typisk ved Bekhterevs sykdom. Ryggstivhet er vanligst etter at en har vært i ro, særlig om morgenen eller etter hvile. Nattlige smerter som lindres ved bevegelse, er typisk. Smerteperioder av mer enn 3 mnd varighet er vanlig. Ryggsmertene kan av og til ligne isjias, med utstrålende smerter ned til bena. Hvis brystkassen angripes, kan dette forveksles med brystsmerter i forbindelse med hjertesykdom. Noen får betennelse i øyets regnbuehinne og smerter i øyet.

Plagene starter vanligvis mellom 18- og 40-års alderen. Tilstanden er hyppigere hos menn enn hos kvinner. I underkant av 1% av befolkningen har Bekhterevs sykdom, dvs ca 40.000 nordmenn.

Bekhterevs sykdom
Animasjon av bekhterevs sykdom
Neste side