Informasjon

Aksial spondyloartritt (Bekhterev)

Aksial spondyloartritt, tidligere kalt Bekhterevs sykdom, er en sykdom som rammer ledd i bekkenet, ryggen, kroppens store ledd og senefester. Trening og fysisk aktivitet er viktig for å hindre stivhet og feilstilling.

Aksial spondyloartritt ble tidligere kalt Bekhterevs sykdom. Det er en betennelsessykdom i ryggen som i medisinsk terminologi også kalles ankyloserende spondylitt. 

Aksiale spondyloartritt har noen typiske symptomer og funn:

  • betennelse i ledd i ryggen (særlig iliosakral-leddene - IS-ledd),
  • asymmetrisk betennelse i ett eller noen få ledd
  • og entesitt som innebærer betennelse på steder der leddbånd eller sener fester til ben.

Aksial spondyloartritt tilhører en gruppe med beslektede tilstander

Hva er aksial spondyloartritt?

Aksial spondyloartritt er en kronisk revmatisk betennelse. Ledd og sener i ryggen, bekkenet og brystkassen blir først og fremst angrepet. Kjeveledd, skuldre, hofter og knær kan også angripes. Mange får betennelser i senefester.

9202-2-id46-bekkenring.jpgDe vanligste plagene er smerte og stivhet i ryggen, ofte i korsryggen og opp mellom skulderbladene. Korsryggssmerter finnes hos 80 prosent av pasientene. Betennelsesforandringer i ileosakralleddene - de to leddene mellom korsbein og hoftebein, er typisk ved aksial spondyloartritt. Ryggstivhet er vanligst etter at du har vært i ro, særlig om morgenen eller etter hvile. Nattlige smerter som lindres ved bevegelse, er typisk. Smerteperioder av mer enn tre måneders varighet hos personer under 45 år gir mistanke om diagnosen. Ryggsmertene kan av og til ligne isjias, med utstrålende smerter ut i setet og ned i bena. Hvis brystkassen angripes, kan dette forveksles med brystsmerter i forbindelse med hjertesykdom. Noen får betennelse i øyets regnbuehinne og smerter i øyet.

Plagene starter vanligvis mellom 18- og 40-års alderen. Tilstanden er hyppigere hos menn enn hos kvinner. I underkant av 1 prosent av befolkningen har aksial spondyloartritt, det vil si 30-40.000 nordmenn. Noen har tydelige funn på røntgen, men en stor andel er uten røntgenologiske forandringer i ryggen.

Animasjon av inflammatorisk ryggsykdom
Neste side