Informasjon

Inflammatorisk ryggsykdom (Bekhterevs)

Inflammatorisk ryggsykdom, tidligere kalt Bekhterevs sykdom, er en sykdom som rammer ledd i bekkenet, ryggen, kroppens store ledd og senefester. Trening og fysisk aktivitet er viktig for å hindre stivhet og feilstilling.

Inflammatorisk ryggsykdom ble tidligere kalt Bekhterevs sykdom. Det er en betennelsessykdom i ryggen som i medisinsk terminologi benevnes ankyloserende spondylitt, som i sin tur er en del av den mer vidtspennende gruppen av tilstander som betegnes aksiale spondyloartritter.

Aksiale spondyloartritter er en familie av sykdommer som har noen fellestrekk. De mest fremtredende trekkene er

  • betennelse i ledd i ryggen (særlig sakroiliakaleddene),
  • asymmetrisk betennelse i ett eller noen få ledd - særlig i bena,
  • og entesitt som innebærer betennelse på steder der leddbånd eller sener fester til ben.

Spondyloartritt-familien består av følgende tilstander:

  • Udifferensiert spondyloartritt
  • Inflammatorisk ryggsykdom (ankyloserende spondylitt, Bekheterevs sykdom)
  • Reaktiv artritt (tidligere kalt Reiters syndrom)
  • Spondyloartritt forbundet med psoriasis, psoriasisartritt
  • Spondyloartritt forbundet med Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt
  • Spondyloartritt hos barn

Hva er inflammatorisk ryggsykdom?

Inflammatorisk ryggsykdom er en kronisk revmatisk betennelse. Ledd og sener i ryggen, bekkenet og brystkassen blir først og fremst angrepet. Kjeveledd, skuldre, hofter og knær kan også angripes. Mange får betennelser i senefester.

9202-2-id46-bekkenring.jpgDe vanligste plagene er smerte og stivhet i ryggen, ofte i korsryggen og opp mellom skulderbladene. Korsryggssmerter finnes hos 80 prosent av pasientene. Betennelsesforandringer i ileosakralleddene - de to leddene mellom korsbein og hoftebein, er typisk ved inflammatorisk ryggsykdom. Ryggstivhet er vanligst etter at du har vært i ro, særlig om morgenen eller etter hvile. Nattlige smerter som lindres ved bevegelse, er typisk. Smerteperioder av mer enn tre måneders varighet hos personer under 45 år gir mistanke om diagnosen. Ryggsmertene kan av og til ligne isjias, med utstrålende smerter ut i setet og ned i bena. Hvis brystkassen angripes, kan dette forveksles med brystsmerter i forbindelse med hjertesykdom. Noen får betennelse i øyets regnbuehinne og smerter i øyet.

Plagene starter vanligvis mellom 18- og 40-års alderen. Tilstanden er hyppigere hos menn enn hos kvinner. I underkant av 1 prosent av befolkningen har inflammatorisk ryggsykdom, det vil si 30-40.000 nordmenn. Noen har tydelige funn på røntgen, minst like mange er uten røntgenologiske forandringer av ryggen.

Animasjon av inflammatorisk ryggsykdom
Neste side