Informasjon

Hoften ute av ledd

Hofteleddet er svært stabilt, derfor må det være en meget alvorlig skade eller ulykke som forårsaker at hoften kommer ut av ledd. Tilstanden krever snarlig behandling for at prognosen skal bli bra.

Hva er hofteleddsluksasjon?

Hofteleddet består av lårbeinshodet (femoralhodet), som er kuleformet, og leddskålen i bekkenet (acetabulum). Lårbeinshodet holdes på plass i hofteskålen ved hjelp av fem sterke leddbånd og leddkapselen, samt at utformingen på leddskålen er slik at det skal svært mye til for at lårbeinshodet glir over kanten av leddskålen og kommer ut av stilling (luksasjon). Stor kraft må derfor til for at hoften skal komme ut av ledd.
Oversikt lår, hofte, bekken

Hoften ut av ledd (hofteleddsluksasjon) er en alvorlig skade og oppstår vanligvis som følge av en betydelig skade - for eksempel en bilkollisjon, motorsykkelulykke, fotgjenger som blir påkjørt av bil. Men også kraftige idrettsskader kan medføre at hoften kommer ut av ledd; eksempler på slike skader er i alpin skiidrett, turn, fotball, vannski, amerikansk fotball, rugby.

Hofteleddsluksasjon er en forholdsvis sjelden skade og er i opptil 70 prosent av tilfellene forbundet med store trafikkskader.

Neste side