Informasjon

Piriformissyndromet

Piriformissyndromet er en tilstand som gir smerter på baksiden av bekkenet og i baken, eventuelt med utstråling nedover i beinet. Diagnosen er omstridt.

Hva er piriformissyndromet?

Piriformismuskelen
Piriformismuskelen

Piriformis er en muskel på baksiden av bekkenet. Den har sitt utspring fra korsbeinet (sakrum) - som er nederste del av ryggen og passerer ut gjennom bekkenet og fester på utsiden av lårbeinet. Når muskelen strammer seg, roteres hofteleddet utover. Muskelen hjelper også til å bøye opp i hofteleddet.

Piriformissyndromet er en tilstand hvor smerte kan kjennes i bakre del av bekkenet, i baken. I tillegg foreligger det en utstrålende smerte som sprer seg nedover baksiden av låret mot kneet. Tilstanden skyldes klem på isjiasnerven.

Piriformissyndromet oppstår der isjiasnerven passerer ut av bekkenet på siden av eller gjennom piriformismuskelen. Lidelsen oppstår oftest hos veltrente personer med kort, kraftig og dårlig uttøyd muskulatur, men den forekommer også hos ikke-idrettsutøvere. Piriformissyndromet er karakterisert ved smerter, som ofte er diffuse, og instabilitet.

Tilstanden forekommer langt hyppigere blant kvinner enn menn. Den anføres å kunne utgjøre fra 0,6 til 6 prosent av alle tilfeller med isjias. Blant idrettsutøvere kan særlig utøvere innen styrkeidrett og kroppsbygging få irritasjon av isjiasnerven.

Diagnosen er kontroversiell. Eksperter er uenige om tilstanden eksisterer. Det foreligger ingen internasjonal enighet om diagnostiske kriterier, og det finnes ingen bildediagnostiske eller elektrofysiologiske undersøkelser som objektivt kan påvise tilstanden.

Neste side