Informasjon

Strekkskade på innsiden av låret

Strekkskader i musklene på innsiden av låret, adduktorene, er den hyppigste formen for lyskestrekk og rammer særlig idrettsutøvere som fotballspillere, håndballspillere, skøyteløpere og sprintere.

Strekkskade på innsiden av låret

Dette er den vanligste formen for lyskestrekk. Skaden oppstår i en muskelgruppe som kalles adduktorene og som består av seks separate muskler. Dette er muskler som har sitt utspring på blygdbenet (symfysen) og som fester nedover det meste av baksiden av lårbeinet. Musklene ligger i flere lag, og de sørger for å trekke låret innover. Andre betegnelser på denne strekkskaden er adduktorskade eller adduktorsenebetennelse.

Adduktorskader kan enten oppstå etter overbelastning over tid, eller etter en akutt skade med overrivning av muskelfibre. Utilfredsstillende behandling eller for tidlig gjenopptakelse av sportsaktivitet kan føre til kroniske plager.

Adduktorskade er et vanlig problem blant mange som er fysisk aktive, særlig innenfor konkurranseidretter. De vanligste idrettene der adduktorskader oppstår, er fotball, håndball, skøyter, sprint. Overbelastninger er vanligst hos ryttere, ishockey-spillere og blant utøvere av fristil i langrenn. Studier har vist en årlig forekomst blant fotballspillere på 10-18 skader per 100 spillere. Studier tyder også på at adduktorskader er den hyppigste årsaken til lyskestrekk. Blant adduktormusklene er det adductor longus-muskelen som hyppigst er skadet/betent.

Neste side