Informasjon

Total hofteprotese, kunstig hofteledd

Innsetting av en totalprotese i hofteleddet innebærer at både lårbeinshodet og hofteskålen erstattes med kunstige protesedeler. Gode forberedelser før inngrepet og riktig opptrening etter inngrepet bedrer prognosen.

Hofteprotese, halvprotese

Når annen behandling ikke lenger gir smertelindring i et skadet eller utslitt hofteledd (artrose), kan innsetting av et nytt hofteledd - en total hofteprotese - være løsningen. Innsettingen av et kunstig hofteledd kan lindre smerter og bedre bevegeligheten i hofteleddet slik at du kan fungere godt i dagliglivet. Men hofteprotese-kirurgi er ikke uten risiko. Det kan være nyttig å veie fordeler og ulemper mot hverandre før du bestemmer deg for å bli operert.

Hofteproteser har gjennomgått stadige forbedringer. Bedre materialer og bedre design har ført til økt bevegelighet, forsterket stabilitet og nedsatt slitasje. Minimal invasiv kirurgisk teknikk begrenser bløtvevsskadene, forkorter sykehusoppholdet og rekonvalesenstiden. Datamaskin-assistert kirurgi vil sannsynligvis ytterligere forbedre resultatene.

I 2018 ble det registrert 9 553 primæroperasjoner, 1 422 revisjoner og 115 reoperasjoner (uten fjerning/bytte av protesedeler).

En total hofteprotese innebærer at både lårbeinshodet og hofteskåla skiftes ut med kunstige deler. Et alternativ er at bare lårbeinshodet erstattes med protese som vist på bildet, det kalles en halvprotese.

Hvem bør opereres?

Hofteprotese vurderes som regel når andre behandlinger, som smertestillende midler, ikke lenger virker. De fleste som opereres, har artrose i hofteleddet, såkalt hofteleddsartrose. Men proteseoperasjon kan også være aktuelt hvis du opplever sterke smerter, tap av bevegelighet eller deformitet i hofteleddet. Innsetting av hofteprotese gjøres også hos pasienter etter lårhalsbrudd og med hofteskader, leddgikt eller andre medisinske tilstander som bensvulst eller beintap som følge av skadet blodforsyning til lårhalsen og hoftekulen (avaskulær nekrose).

Det kan være aktuelt å spørre legen om muligheten for hofteprotese hvis du er mye plaget med noe av det følgende:

  • Hoftesmerter som holder deg våken om natten
  • Lite eller ingen lindring av smertestillende medisiner
  • Plagsomme bivirkninger av den smertestillende medisinen
  • Vansker med å gå opp og ned trapper
  • Problemer med å reise deg opp fra sittende stilling
  • Du har vært nødt til å kutte ut aktiviteter som du liker, fordi du har for mye smerter

Utskiftning av hofteleddet var tidligere et tilbud til personer over 60 år. Men forbedret teknologi har gjort det mulig å lage sterkere og mer lengrevarende kunstige ledd som passer for aktive personer, inklusive yngre personer. Riktignok må aktive personer være innstilte på at ny operasjon blir nødvendig når protesen er utslitt etter 15-20 år.

Animasjon av innsetting av kunstig hofteledd
Neste side