Informasjon

Eosinofil fasciitt

Eosinofil fasciitt er en sjelden bindevevssykdom som skyldes betennelser i bindevevshinner i underhuden og noen ganger i muskelhinnene. Symptomer er hevelser med rødme, smerter og redusert bevegelse.

Hva er eosinofil fasciitt?

Eosinofil fasciitt, også kalt Schulman's syndrom, er en bindevevssykdom som skyldes betennelse i bindevevshinner i underhuden og noen ganger i muskelhinnene. Sykdommen er sjelden og oppstår vanligvis i 40 til 50 års alder, oftere hos menn enn hos kvinner. Årsaken er ukjent. Det er i noen tilfeller sett sammenheng med blant annet uvanlig fysisk belastning, infeksjon med Borrelia (infeksjon overført fra flått), strålebehandling og enkelte blodsykdommer.

Symptomer

Symptomene er hevelser med rødme, smerter og redusert bevegelighet. Kan oppstå plutselig og er vanligst på armer og ben. Hevelsene er som regel symmetrisk fordelt. Muskelsmerter og muskelsvakhet er vanlig. Etterhvert blir huden stram og kan få et appelsinskall liknende utseende med små groper der svettekjertlene befinner seg. Betennelsen kan føre til nedsatt bevegelighet i ledd på grunn av skrumping av bindevevshinnene. Noen ganger kan betennelsen også oppstå i ledd.

Diagnostikk

Den viktigste undersøkelsen er en vevsprøve fra det dype hudlaget i området med betennelse og eventuelt en vevsprøve fra muskelen under det betente området. Blodprøve viser ved sykdommens start høye verdier av hvite blodlegemer av typen eosinofile hvite blodlegemer. Noen ganger viser blodprøven forhøyet senkningsreaksjon. MR undersøkelse kan vise fortykkelse i bindevevshinnene i underhud eller rundt muskulatur. Ultralyd kan også vise forandringer. Diagnosen blir gjerne satt av en hudspesialist eller en spesialist i revmatiske sykdommer.

Behandling

Behandlingen er å dempe betennelsen og forhindre tilbakefall. Sykdommen behandles med betennelsesdempende medisin. Vanligvis med kortison tabletter (glukokortikoider) først, og om disse ikke virker, med sykdomsdempende eller immunforsvardempende midler som for eksempel metotreksat eller rituksimab.

Prognose

Prognosen er god, men det kan ta flere år før sykdommen roer seg.

Vil du vite mer?

Eosinofil fasciitt