Informasjon

Hva er leddgikt og hva er årsakene?

Leddgikt er en kronisk sykdom der en rekke årsaksfaktorer spiller inn. I ca. halvparten av tilfellene oppstår sykdommen hos personer som er arvelig disponerte. Leddgikt regnes som en autoimmun sykdom.

[imported]

Hopp til innhold

Årsaken til leddgikt er multifaktoriell hos personer med genetisk disposisjon. Mange faktorer synes å spille inn, og ofte er det slik at de som får leddgikt, har arvelige anlegg for sykdommen.

Leddgikt

Leddgikt (revmatoid artritt) er en kronisk betennelsessykdom i kroppens ledd som gir hevelse, smerte, stivhet og etterhvert tap av bevegelighet. Prosessen begynner i synovium, som er en hinne eller membran som danner innsiden av veggen i leddet og danner et beskyttet rom, leddhulen. En leddhule er fylt med synovialvæske, som virker som smøring for leddet. I tillegg til å beskytte leddet bidrar synovialvæsken med oksygen og næringsstoffer til brusk som omgir endene av knoklene. Brusk er hovedsakelig oppbygd av kollagen, som er det viktigste strukturproteinet i kroppen og danner et nettverk som gir leddene støtte og fleksibilitet.

Ved leddgikt vil en kontinuerlig betennelsesprosess i synovium gradvis nedbryte kollagen, og dermed ødelegge brusk. Resultatet blir innsnevring av leddspalten og eventuelt ødeleggelse av beinvev. Ved økende leddgiktsykdom vil ødeleggelsen av brusk fremskyndes når væske og betennelsesceller hoper seg opp i synovium og danner et fortykket synovialvev (pannus). Et pannus produserer enzymer som ødelegger omkringliggende brusk og tiltrekker flere betennelsesceller, og dermed vedlikeholder prosessen. Betennelsesprosessen ved leddgikt er ikke begrenset til bare brusk og knokler, men den kan også skade organer i andre deler av kroppen.