Informasjon

Årsaker til og sykdomsmekanismer ved leddgikt

Leddgikt er en kronisk, autoimmun sykdom der en rekke årsaksfaktorer spiller inn. I rundt halvparten av tilfellene oppstår sykdommen hos personer som er arvelig disponerte.

Leddgikt, revmatoid artritt, er en autoimmun sykdom, men årsaken til aktiveringen av immunsystemet er ukjent. Det er sannsynlig at genetiske, miljømessige og hormonelle forhold er av betydning. Forskerne tror at det i noen tilfeller kan være en infeksjon som starter den autoimmune prosessen hos genetisk disponerte personer.

Leddbetennelse

Leddgikt er en kronisk betennelsessykdom i kroppens ledd som gir hevelse, smerte, stivhet og etterhvert tap av bevegelighet. Prosessen begynner i synovialhinnen, som er en hinne eller membran som danner innsiden av veggen i leddet og avgrenser leddhulen. En leddhule er fylt med synovialvæske, som virker som smøring for leddet. I tillegg til å beskytte leddet bidrar synovialvæsken med oksygen og næringsstoffer til brusk som omgir endene av knoklene. Brusk er hovedsakelig oppbygd av kollagen, som er det viktigste strukturproteinet i kroppen og danner et nettverk som gir leddene støtte og fleksibilitet.

Ved leddgikt vil en kontinuerlig betennelsesprosess i synovialhinnen gradvis bryte ned kollagen og ødelegge leddbrusk. Resultatet blir en smalere leddspalte og eventuelt ødeleggelse av underliggende beinvev. Ved mer fremskredet leddgiktsykdom vil ødeleggelsen av brusk fremskyndes ytterligere ved at væske og betennelsesceller hoper seg opp i synovialhinnen og danner et fortykket synovialvev (pannus). Et pannus produserer enzymer som ødelegger omkringliggende brusk og tiltrekker flere betennelsesceller, slik at betennelsen (inflammasjonen) vedlikeholdes.

Betennelsesprosessen ved leddgikt er ikke begrenset til bare brusk og knokler. Den revmatiske betennelsen kan også oppstå i organer i andre deler av kroppen slik som øyne, lunger, hjerte, nyrer, blodårer.

Neste side