Informasjon

Symptomer og forløp ved leddgikt

De karakteristiske symptomene på leddgikt er smertefulle, varme og hovne ledd, morgenstivhet som kan vare i timer, og generelt nedsatt allmenntilstand. Tidlig i sykdomsforløpet er det små ledd i fingre og tær som angripes.

Symptomer på leddgikt

Hovedsymptomet ved leddgikt, revmatoid artritt (RA), er ømme, hovne ledd og morgenstivhet som varer i minst en time. Man kan også oppleve stivhet etter å ha vært i ro i kortere tid. Stivheten avtar utover formiddagen når man begynner å bevege leddene. Tidlig i forløpet av sykdommen, før leddbetennelse blir åpenbare, er det vanlig å ha mer uklare symptomer som å føle seg sliten, trett, ha feber, nedsatt matlyst og vekttap. Mange beskriver denne følelsen som å ha influensa, bortsett fra at denne "influensaen" vedvarer i uker og måneder.

For at man skal kunne stille diagnosen leddgikt, må det ha vært hevelse og smerte i flere ledd i minst seks uker. Typisk så rammer leddgikt de små leddene i fingre, tær, håndledd og fot. Leddbetennelsene gir hevelse, lokal varme, smerte og nedsatt bevegelighet i de leddene som er rammet. På sikt kan også større ledd som ankelledd, kneledd, albuledd angripes.

Akutt artritt
Akutt artritt
Kronisk artritt
Kronisk artritt

Typisk for leddgikt er at betennelsen vanligvis opptrer i de samme leddene i høyre og venste kroppshalvdel, slik at dersom høyre håndledd er smertefullt, vil ofte også venstre være angrepet. Smerten kan likevel oppleves verre på en av sidene, avhengig av hvilken hånd du bruker mest. Vanligvis er det de innerste fingerleddene som er smertefulle (MCP-leddene), mens de ytterste fingerleddene (DIP-leddene) langt sjeldnere blir betente.

Hos rundt to av ti personer med leddgikt dannes det små knuter under huden (revmatiske noduli). Disse er forårsaket av betennelse i små blodkar, og de kan bli ertestore. De kan oppstå alle steder på huden, men hyppigst ses de ved albuene. Revmatiske knuter er som regel smertefrie, men en sjelden gang kan de bli såre og betente.

Symptomer hos barn

Leddgikt hos barn (juvenil revmatoid artritt) begynner ofte med høy feber og skjelvinger, sammen med smerter og hevelse i mange ledd. Barn kan også utvikle et utslett og indre organer, for eksempel hjerte og lunger, kan bli angrepet.

Neste side