Informasjon

Ernæring og Sjøgrens syndrom

Ved Sjøgrens syndrom kan riktig kosthold bidra til at sykdommen blir lettere å leve med. Her følger noen råd om kosthold ved denne sykdommen.

De senere år har vi sett hvordan rett tilpasset kosthold kan utgjøre betydelige helseforskjeller ved en rekke tilstander. Personer med Sjøgrens syndrom kan møte særlige utfordringer når det gjelder kosten, blant annet som følge av nedsatt spyttproduksjon og smerter i munn og svelg.

Sjøgrens syndrom kan ha flere negative effekter når det gjelder ernæring:

  • Nedsatt evne til å spise tørr mat som følge av manglende spytt.
  • Økt forekomst av tannråte og tidlig tap av tenner, noe som nedsetter evnen til å tygge og spise.
  • Forstyrret opptak av noen næringsstoffer øker behovet for disse.
  • Behovet for visse typer næring øker etter munninfeksjoner, sistnevnte er et hyppig problem hos denne pasientgruppen.

Lite forskningsbasert kunnskap

Det finnes lite forskning på betydningen av kostholdet ved Sjøgrens syndrom, og rådene som følger her er først og fremst basert på erfaringsbasert kunnskap og oppfatninger om hva som er riktig og god kost.

Immunsystemet og kostholdet

Sunn kost

Immunsystemet er kroppens forsvar mot fremmede inntrengere som bakterier, virus og allergier. Hos personer med kroniske sykdommer vil imidlertid immunsystemet kunne fungere dårligere. Inntak av store mengder med bestemte næringsstoffer fører ikke nødvendigvis til at immunsystemet fungerer bedre. For stort inntak kan være like skadelig som når inntaket er for lite. Det å være generelt godt ernært er et viktig bidrag til god helse for oss alle, men størst er bidraget for de som trenger det mest.

Du bør derfor ha et fullverdig kosthold som inneholder alle viktige næringsstoffer. Det betyr i første rekke mye fullkorn, frukt, grønnsaker, proteinrik mat og melkeprodukter.

Et godt råd: Bare fordi noe er sunt, betyr det ikke at mer er bedre. Du kan fristes til å fylle på med vitaminer for å styrke immunsystemet, men overdoser av slike stoffer kan faktisk gi alvorlig sykdom. Hold deg derfor til de anbefalte dosene - og - sats på et sunt kosthold heller enn tilskudd av næringsstoffer.

Ikke nok spytt

Folk flest tenker ikke på det, men spytt er absolutt nødvendig for å kunne spise. For personer med Sjøgrens syndrom kan mangel på spytt gjør det vanskelig eller umulig å spise på normalt vis. Her er noen råd for hvordan du kan kompensere for mangel på spytt:

  • Hold munnen din fuktig ved å drikke små mengder sukkerfrie væsker, særlig vann mange ganger om dagen.
  • Tilfør fuktighet når du tilbereder mat, for eksempel i form av supper, stuinger, kjøtt med kraft eller saus.
  • Unngå sterke krydder som pepper og chilli. Personer med tørr munn utvikler ofte sår eller infeksjoner i munnen, og disse krydderne kan være svært irriterende.
  • Unngå appelsinjuice og grapefruktjuice når du har sår i munnen eller hvis munnen din er så tørr at slike ting alltid plager deg.
  • Dypp tørr mat som kaker og kjeks i melk, kaffe eller te for å gjøre det lettere å tygge og svelge dem.

Nedsatt næringsinntak

Sjøgrens syndrom kan i noen tilfeller gi sykdomsforandringer i tynn- eller tykktarm som igjen gir nedsatt næringsopptak (malabsorpsjon). Selv uten forringet opptak fra tarmen kan et redusert matinntak gi mangel på nødvendige næringsstoffer, og sykdomskomplikasjonene ved Sjøgrens syndrom (munnsår, tannplager) vil for mange begrense matinntaket i perioder. Sykdommen kan med andre ord føre til at viktige næringsstoffer passerer gjennom tarmen uten å bli tatt opp, og det kan gjøre at inntaket av næringsstoffer blir for lite. Det kan derfor være en utfordring å få i seg nok næring til å beholde en sunn kroppsvekt ved denne tilstanden. For å motvirke disse effektene bør du:

  • Unngå å spise tomme kalorier, spis heller næringsrik mat. Eksempelvis, i stedet for å spise en iskrem med forholdsvis lavt næringsinnhold, prøv heller yoghurt med frisk oppkuttet frukt, for eksempel banan. Bruk brun ris i stedet for hvit ris, fullkornspasta som alternativ til vanlig pasta. Du kan også tilsette litt proteinrike meieriprodukter som kesam eller cottage cheese i stapper og stuinger.
  • Spør legen din om det er bestemte typer mat du bør unngå. Et vanlig problem ved Sjøgrens syndrom er at evnen til å omsette melkesukker kan bli midlertidig redusert. Melkesukker vil da gi en ytterligere forverring av tilstanden. I slike perioder er det som regel nødvendig å redusere, eller kutte helt ut, inntaket av melk og melkesukker-rike produkter.
  • I særlig utsatte perioder kan næringsdrikker fra apotek være gode hjelpemiddel.

Vil du vite mer?