Informasjon

Pes anserinus smertesyndrom

Dette er en betennelse i et senefeste på innsiden/fortil på leggen like nedenfor kneleddet. Tilstanden skyldes overbelastning av senefestet.

Hva er pes anserinus smertesyndrom?

Muskler som fester i knehasen

Pes anserinus er navnet på senefestet som dannes av de tre lårmusklene gracilis, sartorius og semitendinosus som befinner seg på baksiden av låret. Pes anserinus betyr "gåsefoten". Senene til disse tre musklene går sammen i en felles sene som fester til beinet i et område på innsiden/fortil på leggen, like under kneeleddsspalten. Pes anserinus smertesyndrom er således en betegnelse på smerter og ubehag lokalisert til det området hvor senene fester seg til leggbeinet (tibia).

Tilstanden er vanligst hos personer med fedme, middelaldrende eller eldre mennesker, men ses også hos unge idrettsutøvere. Bakgrunnen for en slik betennelse er som regel overvekt, feilstillinger i kneleddet (hjulbenthet, kalvbenthet), slitasjegikt i kneleddet, akutte skader, vridninger eller vedvarende gjentatte belastninger.

Symptomer

Symptomene er verkende smerter på innsiden av leggen like under kneet. Smertene forverres ved gange i trapper eller ved huksitting, eller etter løp og hopp. Smertene gir seg i hvile, men de kommer raskt tilbake ved fornyet belastning. Mange merker lite under trening, men smertene kommer gjerne etter trening. Området vil ofte være ømt når man tar på det. Mange klager over smerter om natta når det andre kneet blir liggende å klemme mot det såre området. Det samme gjelder når man sitter med bena i kors.

Diagnostikk

Diagnosen stilles ut i fra de typiske symptomene som beskrevet. Vanligvis er dette en diagnose som legen kan stille uten at det er behov for andre tilleggsundersøkelser. Smertene kan provoseres frem ved at du prøver å bøye kneleddet mens legen holder igjen leggen.

Behandling

Det viktigste er den behandlingen du utfører selv. La senen få ro og hvile i akuttfasen. Finn fram til alternative aktiviteter som ikke utløser smerter. Unngå aktiviteter som medfører belastning for kneet, det vil si aktiviteter som fører til at smertene blusser opp. Dersom du overbelaster og får tilbakefall, anbefales det å kjøle ned senefestet etter aktivitet - en kuldepakning i cirka 20 minutter kan være effektivt. Tøyning av musklene på baksiden av låret er også gunstig.

Ved overvekt anbefales vektreduksjon.

Tøyningsøvelser mot motstand kan være til hjelp: 

I tillegg til slik egenbehandling finnes det betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) som leger kan forskrive. I tilfeller der betennelsen ikke gir seg til tross for slik behandling, kan et alternativ være å sette en kortisonsprøyte lokalt i området.

Prognose

Med tålmodighet, treningsterapi og en viss omlegging av treningen vil de aller fleste bli helt bra, men det kan ta helt opptil 6 måneder før tilfriskning.

Vil du vite mer?