Informasjon

Kneleddsartrose

Knærne er sammen med hofteleddene de leddene i kroppen som belastes mest gjennom livet. Skader i brusk eller ben i kneleddene er en hyppig tilstand som kalles artrose. Behandlingen er vektreduksjon, fysisk aktivitet, smertestillende medisiner, ev. avlastende tiltak og i noen tilfeller operasjon.

Temaside om Korona

Hva er artrose i kneet?

Røntgenbilde av kneleddet
Røntgenbilde av kneleddet

Kneleddet utgjøres av lårbeinets og leggbeinets leddflater. Beinvevet er kledd med brusk som gjør at leddflatene glir mot hverandre med minst mulig motstand. I tillegg har kneleddet to bruskskiver (meniskene) som fremmer bevegeligheten i leddet. Artrose i kneleddet kalles det når leddbrusk eller bein i kneleddet er endret slik at overflatene ikke lenger er glatte og symmetriske. Dette kaltes tidligere slitasjegikt.

Kneleddet sett fra innsiden (medialsiden).
Kne, meniskene

Hovedsymptomet er smerter i kneet. Smerten forverres ved aktivitet. Stivhet i kneleddet er ofte plagsomt etter at du har sittet i ro, eller etter langvarig gående eller stående arbeide. Hos noen utvikles etter hvert smerter i hvile, og i verste fall også om natta med ledsagende søvnvansker. Plutselig forverring av tilstanden kan forekomme ved at biter av brusk løsner og kommer i knip mellom leddflatene.

Ca. 7 prosent av personer eldre enn 55 år og ca. 17 prosent av alle over 75 år har artrose i kneleddene. Tilstanden er dobbelt så hyppig hos kvinner som hos menn. Det forventes at forekomsten av artrose i knærne vil øke, fordi vi lever lenger og fordi stadig flere blir overvektige.

Neste side