Nyhetsartikkel

Schlatters sykdom trenger ikke å stoppe idrettskarrieren

- Det er viktig at ungdom får fortsette å være aktive selv om de har Schlatters sykdom, men da må de avstå fra visse øvelser, sier Ove Talsnes. Han er idrettslege, spesialist i ortopedisk kirurgi, og var selv forbannet på sin fastlege da han som 13-åring fikk Schlatters sykdom og ble fysisk hindret i å være aktiv.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Schlatters sykdom (Osgood-Schlatters sykdom) er en betennelse i festet for den store lårmuskelen på forsiden av skinnebeinet, like nedenfor kneet. Typiske symptomer er smerte i øvre del av skinnebeinet i forbindelse med aktivitet. Tilstanden rammer barn og ungdom og oppleves mest begrensende for de med høyest aktivitetsnivå og idrettsungdom.

Her kan du lese vår pasientinformasjon om Schlatters sykdom.

På NHI.no har vi mottatt mange spørsmål om tilstanden, og vi leser jevnlig fortvilte leserinnlegg i tilknytning til pasientinformasjonen. I dette intervjuet har vi derfor bedt Talsnes om å svare på noen vanlige spørsmål om tilstanden, og utdype rådene om trening og øvelser som bør unngås, dersom du ønsker å være aktiv med Schlatters.

Tidlige tegn

Plagene ved Schlatters kan strekke seg over flere år. Kan denne tilstanden forebygges?

- Vi vet ikke hvem som får Schlatters sykdom. Vi vet at aktiv ungdom som er i en vekstfase, er utsatt for å få det, så eventuell forebygging må bli innen den gruppen. Vi vet noe om sammenhenger det dukker opp i. Vi vet at det blir utløst av eksentrisk aktivitet, altså belastning av muskelen i det den forlenges. Det kan være når du lander etter et hopp og får bøy i kneet, det gir en stor belastning i senefestet og i vekstskiven under kneet. Du bør altså være fornuftig ved all aktivitet som innebærer hopping og landing. Noen får vondt ved direkte slag mot området. At du sitter på knær er også ugunstig. Dersom du er forsiktig med øvelser der denne typen aktivitet inngår, kan du kanskje unngå noen tilfeller av Schlatters, sier Talsnes.

Dersom du er idrettsutøver og vet at du driver med aktiviteter som disponerer for Schlatters sykdom, finnes det tidlige tegn som du bør være oppmerksom på.

- Utfordringen ved tilstanden er smerter. Styrken i beinet er bra, men smertene skaper problemer. Det er veldig lett gjenkjennelige symptomer; du får smerter i området ved festet til senen fra lårmuskelen og kneskjellet. Med en gang du får vondt der, hvis du er i 13-16 års-alderen, er det viktig at du unngår øvelsene som provoserer frem smerten. Da kan du kanskje unngå noe av smertene som karakteriserer Schlatters, sier Talsnes.

Neste side