Informasjon

Sinding-Larsens sykdom

Dette er en knelidelse hos barn tidlig i puberteten. Det foreligger en betennelse i senefestet på kneskålens nedre kant. Behandlingen er avlastning, eventuelt smertestillende medisin en kort periode.

Hva er Sinding-Larsens sykdom?

Betennelse i senefestet på kneskålens nedre kant
Betennelse i senefestet på kneskålens nedre kant

Den store knestrekkemuskelen (quadriceps) på fremsiden av låret er festet til kneskålen (patella) ved hjelp av en sterk sene (quadricepssenen). Denne senen fortsetter nedenfor kneskålen (patellarsenen) og fester seg på et benutspring øverst og fortil på leggbenet.

Sinding Larsens sykdom er en betennelsestilstand (en tendinopati) i senefestet på kneskålens nedre kant (apex patellae). Den skyldes drag fra lårmuskelen. Tilstanden rammer barn og ungdom i vekst som ofte er idrettsaktive. Når man vokser, blir ofte muskelen "for sterk" for senefestet, slik at det blir små avrivninger og betennelse i vekstsonen i benet. Betennelsen medfører at brusken blir stimulert til å vokse, slik at det kan danne seg en kul der betennelsen er. Skademekanismen er den samme som ved Schlatters sykdom, men der er problemet smerter ved festet av patellarsenen på skinnbeinet (tibia).

Forekomst

Tilstanden er relativt vanlig hos barn i vekst. Aldersgruppene som rammes, er som regel gutter i 10-13 års alder, eller jenter i 9-12 års alder. Det vil si at symptomene oftest kommer 1-2 år tidligere enn det som er vanlig for Schlatters sykdom. Dog kan barn helt opp til 14-årsalderen få tilstanden. Det er særlig idrettsaktive ungdommer som rammes.

Årsak

Årsaken til tilstanden er overbelastning som fører til små skader i området der senen er festet til kneskålen. Kraftige trekk og drag i senen fører til små avrivninger av senefibre og utvikling av betennelse i senen og beinfestet. Betennelsen etterfølges av små forkalkninger i området.

Symptomer

Mest vanlig er smerter og ømhet i nedre kant av kneskålen. Smertene utløses av fysisk trening og er oftest mest plagsomme i timene etter fysisk belastning. Etter en stunds hvile avtar eller forsvinner smertene helt. Smertene kan også utløses ved at barnet støter borti kneet eller det står på knær.

Det er særlig aktiviteter som løping, trappegang eller hopping som gir smerter. Smerten blir også verre når ungdommen kneler eller setter seg på huk.

Diagnosen stilles på grunnlag av sykehistorien og legeundersøkelse av kneet. Det er vanligvis ikke behov for å ta røntgenbilder eller andre undersøkelser for å bekrefte diagnosen, men røntgen kan vise typiske forandringer.

Behandling

Behandlingen retter seg mot å lindre symptomene mens man venter på at tilstanden skal gå over av seg selv. Barnet kan selv begrense symptomene ved å unngå aktiviteter som fremprovoserer plager. Aktivitetsnivået kan barnet styre selv. Ved sterke plager bør barnet forbigående ta det litt med ro. Ved mindre plager kan barnet trygt være fysisk aktivt. Det kan i noen tilfeller være behov for smertestillende medisiner som paracetamol i korte perioder.

Ved akutte smerter, for eksempel etter en hard fysisk belastning, kan det være god hjelp i å legge på en kuldepakning over det ømme området. En ispose, eller isbiter i en plastpose - pakket inn i et håndkle - som legges på det ømme området i ca. 20 minutter, har en god lindrende virkning.

Styrkeøvelser for lårmuskelen (quadriceps) er vist å kunne ha en god effekt på tilstanden.

Aktuelle eksentriske tøyningsøvelser utført med kraft, se videoer:

I helt sjeldne tilfeller med betydelige plager som ikke bedres på vanlig måte, kan kirurgi vurderes.

Prognose

Sykdommen er helt ufarlig og vil alltid gå over uansett hva man gjør. Vanligvis tar det 3-12 måneder før plagene er borte, men i noen tilfeller varer plagene så lenge som 2 år, og de kan da være svært sjenerende. Barnet må tilpasse aktiviteten til graden av plager. Dersom barnet klarer å drive med idrett, er det ingen grunn til å holde barnet borte fra slike aktiviteter.

Vil du vite mer?