Informasjon

Legemidler ved leddgikt

Biologiske legemidler har de senere årene i mange tilfeller blitt det foretrukne hovedmidlet for å få kontroll over leddgiktsykdommen. Ofte brukes slike legemidler i kombinasjon med andre midler.

Hva er inflammasjon?

Inflammasjon er kroppens beskyttende reaksjon på sykdomsfremkallende stoffer der målet er å fjerne det skadelige stimuliet. En akutt inflammasjon fører til smerte, varme, rødhet, hevelse og tap av funksjon. Vanligvis er inflammasjon en svært nyttig reaksjon i kroppen, noe som gjør at vi holder oss friske, fri for betennelser og infeksjoner, og som reparerer skader. Av og til reagerer imidlertid immunforsvaret på en måte som er ugunstig eller direkte skadelig for kroppen.

På norsk bruker vi ofte betegnelsen betennelse om inflammasjon, men "betennelse" er et upresist begrep og skiller ikke mellom inflammasjon og infeksjon. Mens inflammasjon er enhver reaksjon i kroppen på et skadelig stimuli, så er infeksjon en inflammasjon forårsaket av bakterier og virus.

Å få kontroll over inflammasjonen er nøkkelen til å kontrollere leddgiktsykdommen (revmatoid artritt) og en rekke autoimmune sykdommer. Inflammasjon er roten til alle problemer ved leddgikt, inklusive leddsmerter, hevelser og stivhet. Målet med behandlingen er å sikre at leddene bevarer sin funksjon. For å oppnå det, må det gjøres mer enn bare å kontrollere symptomene. Vi må kontrollere sykdommen.

Jo tidligere behandlingen starter, jo bedre. Tidlig behandling er nøkkelen til å få kontroll over sykdommen dersom du har mild leddgikt.

Neste side