Informasjon

Avrivning av akillessenen

Tilstanden rammer særlig menn mellom 40 og 60 år, og den oppstår som regel i forbindelse med fysisk aktivitet.

Hva er avrivning av akillessenen?

Akillessenebetennelse

Dette er en tilstand med helt eller delvis avrevet akillessene (akillesseneruptur). Akillessenen er hovedsenen for muskulaturen på baksiden av leggen. Den er lett synlig rett over hælen, og den er festet til hælbeinet. Ved sammentrekning av leggmuskelen og akillessenen bøyes fotbladet ned, eventuelt står man på tærne.

I de aller fleste tilfeller foreligger en fullstendig avrivning av senen, delvis avrivning er sjelden.

I fotball, håndball og squash er denne type skade spesielt hyppig. Er du dårlig trent, eller du overbelaster leggen, eller du brått legger om treningsformen, er risikoen for slik skade økt. I noen tilfeller kan forutgående plager med betennelse i akillessenen, eventuelt kortisonsprøyter i senen, være underliggende forklaringer, men dette gjelder kun 10 prosent av alle med avrevet akillessene.

I en norsk studie var antall nye tilfeller av akillesseneruptur 17 per 100.000 innbyggere per år. Tilstanden er fem ganger vanligere blant menn enn kvinner.

Blant idrettsutøvere vil så mange som 1 av 4 oppleve avrevet akillessene, blant konkurranseløpere vil nærmere 1 av 2 i løpet av livet oppleve dette. En studie fant at knapt 20 prosent av sprintere, tikjempere og fotballspillere får en slik skade, mens ca. 10 prosent av friidrettsutøvere i hoppidretter, basketballspillere og ishockeyspillere kan rammes.

Animasjon om avrivning av akillessenen
Neste side