Informasjon

Betennelse i akillessenen

Betennelse i akillessenen er en tilstand som først og fremst forekommer blant idrettsutøvere, mosjonister og eldre. Den typiske plagen er brennende smerter og stivhet 2 til 6 cm ovenfor hælbeinet.

Senebetennelsen skyldes som regel langvarig belastning. Over tid oppstår små rifter i senen som gir mikroskopiske blødninger. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Hopp til innhold

Hva er betennelse i akillessenen?

Akillessenebetennelse

Betennelse i akillessenen, tendinopati, er betennelse og etter hvert slitasjeforandringer i og rundt hælsenen og dens feste på baksiden av hælbenet. Akillessenen er senen til den store leggsmuskelen (triceps) bak på leggen, og det er denne senen vi kan se og kjenne som en tykk streng på baksiden av ankelen.

De fleste som plages, har egentlig ikke noen betennelse i selve senen, men mer det som kalles slitasjeforandringer. Sannsynligvis er de aller første plagene utrykk for en liten skade i senen, og en forbigående betennelse. Men etter hvert vil det slitasjeforandringer og små rifter (mikrorupturer) i selve senen forårsake vedvarende plager. I mange tilfeller finner en også forandringer i vevet rundt selve senen.

Tilstanden ses oftest hos idrettsfolk, middelaldrende mosjonister og eldre mennesker. Løpere er spesielt utsatte, og særlig dersom man løper mye på hardt underlag.